Preskočite na glavni sadržaj

Konferencija o arhiviranju weba

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu domaćin je treće po redu Konferencije o arhiviranju weba – Web Archiving Conference (WAC), koju organizira 6. i 7. lipnja 2019. godine u Zagrebu, u suradnji s Konzorcijem za dugoročnu pohranu internetskog sadržaja – IIPC u povodu 15. obljetnice postojanja Hrvatskog arhiva weba.
vrijeme: 06.06.2019.
mjesto: Zagreb, Hotel Westin

Na konferenciji sudjeluje više od 130 stručnjaka u području informacijske tehnologije, informacijskih znanosti, knjižničara, arhivista, istraživača u području arhiviranja weba i novih medija te predstavnika tvrtki iz cijelog svijeta.

U dva dana bogata programom (šest tribina, četiri radionice, 36 izlaganja i šest posterskih izlaganja) govorit će se o najnovijim svjetskim dostignućima u razvoju tehnologija, pomagala, standarda i iskustva za arhiviranje internetskog sadržaja.

Na konferenciji će govoriti izvršni direktor najveće europske digitalne baštinske zbirke Europeane Harry Verwayen, stručnjakinja na području istraživanja weba, viša predavačica i jedna od utemeljiteljica Digitalnoga laboratorija na Otvorenome učilištu u Izraelu dr. sc. Anat Ben-David kao i više od 130 drugih međunarodnih i domaćih stručnjaka iz uglednih ustanova i organizacija kao što su Internet Archive, Stanford University, Library of Congress, Massachusetts Institute of Technology, The British Library i mnogih drugih.

Uoči konferencije, 5. lipnja 2019. u Hotelu Westin održat će se i Godišnja skupština Konzorcija za dugoročnu pohranu internetskog sadržaja, utemeljenog 2003. godine na poticaj nacionalnih knjižnica Australije, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Islanda, Italije, Norveške, Švedske, Velike Britanije, Kongresne knjižnice i poznate mrežne platforme Internet Archive, a čija je članica od 2008. godine i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Detaljan program i više informacija o događaju dostupni su na mrežnim stranicama Konferencije http://netpreserve.org/ga2019/.