Preskočite na glavni sadržaj

'Triptih' - F. G. Lorca i flamenco

U sklopu projekta 'Triptih' (knjiga, glazba, radionica) - povjesničar umjetnosti Krešimir Galović govorit će o životu i stvaralaštvu F. G. Lorce i njegovom utjecaju na razvoj flamenca. Imat ćemo priliku vidjeti reprodukcije Lorcinih crteža i poslušati flamenco koncert pjevačice Nine Ćorić i gitarista Gorana Žegarca.
vrijeme: 03.06.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1
url: http://www.kgz.hr
Stihove će čitati učenice III. gimnazije Chiara Pumper i Amalija Danjek. Zainteresirani posjetitelji moći će se prijaviti u Radionicu flamenco plesa koju će u petak, 7. lipnja 2019. od 18:00 do 19:00 voditi učitelj flamenca – Mitja Obed.


Veliki španjolski pjesnik F. G. Lorca bio je duboko povezan s ljudima i tradicijom svoje zemlje. Književnost, glazbu i kazalište koristio je kako bi progovorio u ime obespravljenih i progonjenih Roma, Maura i Židova, a nakon što je godine 1928. objavio zbirku poezije Ciganski romancero njegova je poruka odjeknula čitavim svijetom. Lorca je tijekom života neumorno radio na prikupljanju folklornog materijala, a školujući se kod tadašnjih najboljih učitelja glazbe (poput Antonia Segura Mese i Manuela de Falle) razvio je ljubav prema narodnoj glazbi, posebno prema andaluzijskom cante jondu ili dubokom pjevu – specifičnom obliku flamenca poetsko-glazbeno-plesne forme. Godine 1932. osnovao je putujuće kazalište La Barraca kroz koje je podizao socijalnu svijest i velika djela svjetske književnosti približio najudaljenijim selima i najsiromašnijem sloju španjolskog društva.


Projekt Triptih (knjiga, glazba, radionica) odvija se u sklopu manifestacije Dani kulture na Pešči i pod kulturnim pokroviteljstvom Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj. Riječ je o novom projektu Knjižnice S. S. Kranjčevića čija je ideja bogato svjetsko kulturno nasljeđe razmatrati kroz umjetnost – književnost i glazbu, ali i kroz praktične kreativne radionice. Nakon Španjolske putujemo u Indiju. Autorica i voditeljica projekta: Sanja Milovac.