Preskočite na glavni sadržaj

Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins

Ovogodišnjem izdanju manifestacije Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins s temom 'Životinje u vrtovima' pridružila se po drugi put i Hrvatska. Ministarstvo kulture, u suradnji s konzervatorskim odjelima u Varaždinu i Sisku, pripremilo je događanja namijenjena djeci, mladima i široj zainteresiranoj javnosti u arboretumu Opeka u Marčanu i parku Opatovina u Topuskom, u petak, 7. lipnja.
vrijeme: 07.06.2019.
url: https://rendezvousauxjardins.culture.gouv.fr/
Manifestaciju već tradicionalno od 2003. godine organizira francusko Ministarstvo kulture tijekom lipnja kada se u cijeloj Francuskoj za javnost otvaraju razni privatni i javni vrtovi, parkovi i perivoji, a od 2018. godine, u okviru obilježavanja Europske godine kulturne baštine, vrtovi i parkovi diljem Europe.
 
Program:
 
U arboretumu Opeka organizirat će se terenska radionica na temu biološke raznolikosti faune i flore u petak, 7. lipnja, od 9 do 10 sati. Na radionici će sudjelovati djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta te mladi srednjoškolci kako bi osvijestili važnost očuvanja prirodne i kulturne baštine koja nas okružuje. Program se odvija uz pokroviteljstvo Općine Vinica
 
U Topuskom se naročito ističe park Opatovina na kojem se uz parkovnu arhitekturu nalaze i ostatci ruševina srednjovjekovne cistercitske opatije. U parku Opatovina će u petak, 7. lipnja, od 10 do 12 sati za djecu školskog uzrasta te zainteresiranu širu javnost biti prezentirana kulturna baština Opatovine, do sada izvedeni radovi i oni planirani na ostatcima cistercitske opatije.
 
Ustanova za upravljanje prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije organizirat će u Parku terensku radionicu na temu biološke raznolikosti faune i flore, važnosti očuvanja prirodne komponente i krajobraza, postupanja u susretu s divljim životinjama. Posjetitelji će imati priliku upoznati se sa životinjskim vrstama koje obitavaju na hrastu lužnjaku (Quercus robur), starom više od 400 godina. Cilj je podizanje svijesti građana o prostoru oko sebe, o povezanosti ljudi i prirode te o ljepoti samih parkova. Program se odvija uz pokroviteljstvo Općine Topusko.
 
Više o manifestaciji možete pročitati na web stranici: https://rendezvousauxjardins.culture.gouv.fr/.