Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje hrvatske dramatike u Urugvaju i Argentini

'Drama o Mirjani i ovima oko nje' Ivora Martinića, u prijevodu Nikoline Židek, bit će premijerno postavljena 8. lipnja u produkciji Comedia Nacional u Montevideu (Urugvaj). Nikolina Židek u Buenos Airesu (Argentina) će predstaviti i TeaCro, online platformu za hrvatsku dramatiku u prijevodu na španjolski te predstaviti publikacije Teatro Croata na španjolskom jeziku u izdanju HC ITI, a Ivor Martinić će 6. i 7. lipnja održat dramsku radionicu u Kulturnom centru Recoleta u Buenos Airesu.
vrijeme: 06.06.2019.
mjesto: Urugvaj / Argentina
'Drama o Mirjani i ovima oko nje'

Comedia Nacional je najvažniji kazališni ansambl zemlje koji svoj dom ima u prestižnom Teatru Solis. Bogate tradicije i ugleda, ovo kazalište već više od 60 godina definira kulturu Urugvaja. Predstava će biti izvedena u režiji jednog od najzanimljivijih urugvajskih kazališnih redatelja mlađe generacije Diega Arbela

'Drama o Mirjani i ovima oko nje' već je dobro poznata u zemljama španjolskog govornog područja. Premijerno je izvedena 2016. godine u Teatru Picadero u Buenos Airesu u Argentini, a u režiji Guillerma Cacacea koji je režirao i prethodni tekst Ivora Martinića 'Moj sin samo malo sporije hod'a, s kojim je i započeo veliki uspjeh ovog autora u zemljama španjolskog govornog područja. Drama je premijerno izvedena 2014. godine na Festivalu europske dramatike u Buenos Airesu, a koji se održao uz suorganizaciju Hrvatskog centra ITI. Predstava je tjednima prije izvedbe rasprodana, a prošli mjesec je proslavljena svečana 450. izvedba čime se svrstala u najizvođenije argentinske predstave zadnjeg desetljeća.

Za prijevod 'Drame o Mirjani i ovima oko nje' Nikolina Židek nagrađena je nagradom Premio Teatro del Mundo za prijevod drame u Argentini. Prošle godine je za istu dramu dobila i prestižnu nagradu Alfred de Musset izdavačke kuće Ediciones Irreverentes u Španjolskoj koja je uključivala i objavljivanje drame.

Predstavljanje u Buenos Airesu

Nikolina Židek u Buenos Airesu će predstaviti i TeaCro, online platformu za hrvatsku dramatiku u prijevodu na španjolski (www.teatrocroata.com), te predstaviti publikacije Teatro Croata na španjolskom jeziku u izdanju HC ITI, a Ivor Martinić će  6. i 7. lipnja održat dramsku radionicu u Kulturnom centru
Recoleta u Buenos Airesu. Trenutačno se samo u Argentini igraju čak četiri hrvatska dramska teksta. Uz šestu sezonu drame Moj sin samo malo sporije hoda Ivora Martinića, igra se druga sezona predstave Bijeli bubrezi Vedrane Klepice i nova produkcija predstave Žena bomba Ivane Sajko, a uskoro se očekuje i premijera drame Stranci Darka Lukića.

Gostovanje autora i prevoditeljice financirano je sredstvima Ministarstva kulture.