Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjiga Igora Kuduza

Predstavljanje knjiga 'Dubrovnik, pun života' i 'Knjiga o tri mjerenja vremena' Igora Kuduza održat će se u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu, u ponedjeljak, 3. lipnja.
vrijeme: 03.06.2019. 19 i 19,30 h
mjesto: Zagreb; Institut za suvremenu umjetnost Zagreb, Trg kralja Tomislava 20
url: https://hr-hr.facebook.com/ICA.Zagreb/
 

Prvu knjigu predstavit će Marko Ercegović i Igor Kuduz.

 

“Serija fotografija objedinjena je u publikaciju hibridne forme između knjige fotografija, turističkog časopisa i artist book-a. Krajem 2015. godine na poziv Marka Ercegovića boravio sam u Dubrovniku povodom kandidature Dubrovnika za evropsku prijestolnicu kulture 2020. U turističkoj destinaciji kao sto je Dubrovnik, boraveći izvan sezone, usred zime, osjećaj je kao da sam u gradu inkognito. Tijekom cjelodnevnih lutanja fotografirao sam prostore i situacije na koje sam nailazio bez prethodnih uputa ili zadanog okvira. U posve ispražnjenom gradu, vrijeme u gradskim ekspedicijama provodio sam potpuno sam. Želio sam vidjeti i osjetiti život grada onakav kakav jest, u onom vremenu kada životu turističke destinacije inače ne svjedočimo. U vrijeme prividnog dormitorija, stanja prividne hibernacije, između dva ljeta, kada grad također živi.”

 

Knjigu o tri mjerenja vremena predstavit će Igor Kuduz i Janka Vukmir.

 

“Knjiga o tri mjerenja vremena omnibus je fotografskih priča o bilježenju vremena u formi dnevničkih zapisa. Screenshot, Ginko biloba i Drive-by shooting tri su cjeline u kojima se bilježi sadržaj digitalnog medija, život jedne biljke i uvijek isto putovanje od jedne točke do druge. Karakter fotografskih zapisa i same knjige istovremeno je i intiman i opće mjesto, sustavan i nasumičan. Namjera potaknuta slučajnošću rezultira fotografijama-dokumentima, svojevrsnom dnevničkom arhivom, jednako osobnog života, kao i života jedne biljke, ne čineći razliku u važnosti, značaju i uloga u životu zabilježenih isječaka vremena. Knjiga je to pomalo začudnih zapisa, isprva ne sasvim jasnog razloga za njihovo bilježenje i ukoričenje, a opet, ako mene pitate, upravo ta tri dnevnika cine sasvim logičnu cjelinu.”