Preskočite na glavni sadržaj

Metodika nastave kratkometražnog filma na festivalu Diversions u Zelini

Diversions International Short Film Festival, nasljednik revije Kratki na brzinu, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom donosi radionički program metodike nastave kratkometražnog filma – za odgajatelje, nastavnike, knjižničare i sve druge odgojno-obrazovne djelatnike – koji će se održati 11. i 12. lipnja u Kinu Zelina.
vrijeme: 11.06.2019.
mjesto: Sveti Ivan Zelina


Zelinske ‘Diverzije’, nastale iz Revije hrvatskog kratkometražnog filma Kratki na brzinu, posvećene su promociji međunarodnog kratkog metra, nezavisne produkcije, mladih autorica i autora, radioničkih i filmsko-obrazovnih sadržaja, a od prošle ih godine prati i obnovljeno Kino Zelina. Glavni program čini međunarodna konkurencija kratkometražnih filmova iz cijelog svijeta koji se natječu za Grand Prix i nekoliko strukovnih nagrada. U popratnom programu održavaju se paneli, predavanja, masterclassovi, prigodne rasprave. Također, dio pretprograma održava se u Zagrebu, a sam program u Svetom Ivanu Zelini prati i glazbeni Zenbazen festival.


Uz sve to, poseban fokus DISFF posvećuje povezivanju festivala, kina i lokalnih škola te ove godine zajednički donosimo poseban program za sve odgojno-obrazovne djelatnike, predškolske, osnovno- i srednjoškolske, kao i knjižničare i zainteresirane studente i filmske autore koje zanima područje metodike filmske nastave. Sudionici će tako imati priliku pogledati i metodički obraditi neke od ponajboljih kratkometražnih domaćih filmova snimljenih posljednjih godina, i to igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne. Program će se temeljiti na filmološkoj analizi i interpretaciji cjelovitog filmskog djela, a alati koje pruža mogu se iskoristiti u nastavi medijske kulture u kojoj je film jedan od nastavnih sadržaja, ali i u pristupu filmu kao nastavnom sredstvu u okviru sata hrvatskog jezika, razredne zajednice ili kojega drugoga nastavnoga predmeta. Polaznici radionice upoznat će i ponoviti temeljnu filmsko-teorijsku terminologiju, baviti se osnovama filmskog pripovijedanja, prepoznavati obilježja filmskih rodova i hibrida te uočavati i analizirati raznolikost filmskih izražajnih sredstava.


Voditeljice programa su stručnjakinje za područje filmskog obrazovanja: Jelena Modrić, filmska montažerka i docentica pri Odsjeku montaže Akademije dramske umjetnosti, i Višnja Vukašinović, filmska kritičarka i autorica, profesorica engleskog jezika i komparativne književnosti.


Sve informacije o prijavama i programu možete pronaći na podstranicama Projekta filmske pismenosti.


Izvor: HAVC