Preskočite na glavni sadržaj

Dva izdanja Europskog filmskog foruma na festivalima u Transilvaniji i Annecyju

Europski filmski forum, u organizaciji Potprograma MEDIA, održat će se 7. lipnja za vrijeme Međunarodnog filmskog festivala u Transilvaniji i 13. lipnja u okviru Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju.
vrijeme: 07.06.2019.
mjesto: Rumunjska / Francuska
url: http://mediadesk.hr/
Prvo spomenuto izdanje Europskog filmskog foruma odvijat će se u rumunjskom gradu Cluj-Napoci s temom „Nova strujanja u europskoj kinematografiji“.


Tema ovog Foruma bit će usmjerena na niz značajnih promjena koje su utjecale na vrijednosni lanac u produkciji, od faze scenarističkog razvoja do postprodukcije.


Filmska tehnologija razvija se brže nego kreativne djelatnosti, koje ne uspijevaju uhvatiti korak s tehnološkom revolucijom – umjetna inteligencija osnažuje kreativnost, sadržaj se bilježi mobilnim uređajima, 3D animacija spaja bešavne animacijske tehnike i igranu formu kako bi stvorila novu vrstu pripovijedanja.


Unutar dvaju organiziranih panela nastojat će se istražiti izazove distribucije s fokusom na istočnoj Europi i promisliti kako javna financiranja mogu pripomoći u razvoju projekata.


Forum se održava 7. lipnja 2019. od 9.30 do 14.30 sati u hotelu „Platinia“ u Cluj-Napoci.


Nešto kasnije u lipnju održat će se i izdanje Foruma u Annecyju na temu novootvorenog poziva Programa Kreativna Europa namijenjenog poticanju razvoja kreativnih i inovacijskih laboratorija pod službenim nazivom „Digitalno povezivanje kultura i audiovizualnih sadržaja“.


Pilot-poziv omogućuje potporu projektima na prijelazu između različitih kulturnih i kreativnih sektora, uključujući audiovizualni, kako bi se osmislila nova sredstva i alati za proizvodnju sadržaja i pristupa njima, za njihovu distribuciju i promidžbu kao i za jačanje tržišne vrijednosti kulture i kreativnosti. Dugoročni je cilj snažnije povezivanje industrije proizvodnje sadržaja i tehnoloških istraživanja te inovacija potpomognutih programom Horizon Europe (kao nastavkom programa Obzor 2020.). Kreativni i inovacijski laboratoriji trebali bi stvoriti prostor za istraživanje, eksperimente te za osmišljavanje prototipnih rješenja.


Forum se održava 13. lipnja 2019. od 11.00 do 12.30 sati u hotelu „The Imperial Palace“ u Annecyju.


Izvor: DKE – Ured MEDIA