Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni dan arhiva obilježava se 9. lipnja

Međunarodni dan arhiva obilježava se 9. lipnja, a središnja tema ovogodišnje manifestacije je 'Bicikl - 2000. obljetnica patenta', najavio je u utorak na konferenciji za novinare u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) u Zagrebu ravnatelj HDA Dinko Čutura.
vrijeme: 09.06.2019.
url: https://www.had-info.hr/
Naglasio je kako otkriće bicikla nije vezano uz ime konkretnoga izumitelja, jer je kroz povijest bilo više primjera vozila pokretanog ljudskom snagom, koja su često bila bitno drugačija od današnjega koncepta bicikla.


Osoba koja se spominje kao prvi vozač bicikla, podsjetio je, njemački je barun Karl von Drais, koji je 1817. godine vozio svojevrsni bicikl na guranje nazvan draisine (drezina).


Službeno ga je patentirao 26. lipnja 1819. godine, napomenuo je Čutura dodavši kako treba imati na umu da je njegov patent vrijedio samo unutar granica Karlsruhea, koji je tada bio rezidencija Velikog Vojvodstva Baden.


Podsjetivši da je stara hrvatska riječ za bicikl kotur, na što podsjeća i današnja Koturaška ulica u Zagrebu, Čutura je dodao kako danas u svijetu, procjenjuje se, ima više od milijardu bicikala.


Predsjednica Hrvatskoga arhivističkog društva Silvija Babić najavila je kako će temu o biciklu arhivi popratiti izložbama, predstavljanjem izdanja, nagradnim igrama s biciklom kao glavnom nagradom, ciklo-kino projekcijama, predavanjima važnih biciklista svoga kraja, igraonicama, predstavljanjima edukativnih igara i dr. (Više o programu pronađite u Programskoj knjižici).


Svi su sadržaji nastali naslanjajući se na pisane, slikovne, fotografske, filmske, audio i drugovrsne zapise koje čuvamo u svojim arhivskim ustanovama, istaknula je dodavši kako će neki arhivi u Hrvatskoj teme izložaba za Međunarodni dan arhiva povezati i s lokalnim, područnim ili nekim drugim prigodnim temama kroz vlastite programe drugih sadržaja, ili pak u suradnji s ostalim srodnim ustanovama i organizacijama na području svoje teritorijalne nadležnosti.


Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak naglasio je kako je pri kraju izradba nacionalnoga plana razvoja arhivske djelatnosti. Riječ je o zakonu kao normativnom okviru u kojem su plan i ciljevi razvoja arhiva, napomenuo je dodavši kako se radi na stvaranju potrebnih kapaciteta te dostupnosti arhivske građe.


U ponedjeljak, 10. lipnja, u Hrvatskom državnom arhivu bit će otvorena izložba "Bicikl" autorice Ane Štimac. Prije otvaranja izložbe najavljeno je okupljanje biciklista pred zgradom HDA. (Hina)