Preskočite na glavni sadržaj

Animafest: Retrospektiva i izložba Suzan Pitt, dobitnice Nagrade za životno djelo

U čast Suzan Pitt, ovogodišnjoj dobitnici Animafestove Nagrade za životno djelo, u utorak je u kinu Tuškanac počela retrospektiva odabranih filmova te istaknute američke autorice, a u Galeriji Kranjčar se otvara izložba njezinih specifičnih, oslikanih kaputa.
vrijeme: 04.06.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://www.animafest.hr

Retrospektiva "Ključna djela", podijeljena na dva dana, donosi autoričine prepoznatljive filmove nastale od ranih sedamdesetih do prije nekoliko godina - Joy Street, Šparoge, El Doctor, Posjet, Reklama Whitney, Crocus, Pjesme Cirkusa Jefferson, Faustovo prokletstvo (isječak) i Fliper, a tu je i dokumentarni film Suzan Pitt: Perzistencija vida.


Riječ je o  portretu redateljice i njezinih nagrađivanih filmova,  koji su nazivani 'vizualnim poemama', a očarali su publiku svojom raskošnom ljepotom i nadrealističkim pripovijedanjem.


Dokumentarac istražuje inspiracije, putovanja i kreativne izričaje iz kojih su se njezini filmovi razvijali, a perzistencija vida predstavlja autoričin vizionarski svijet ostvaren u animaciji putem ručno naslikanih slika i drugih eksperimentalnih tehnika, kao što su graviranje na film, kolaž i animacija pijeskom.


Njezine filmove i danas redovito prikazuju relevantni svjetski festivali animacije i filmske institucije poput Academy of Motion Picture Arts and Sciences u Los Angelesu, Sundance Film Festival, New York Film Festival, London Film Festival, Ottawa International Animated Film Festival, Image Forum Film Festival u Tokiju.


Domaćini su im i prestižne institucije suvremene umjetnosti, kao što su Walker Art Center, MoMa i Muzej Stedelijk u Amsterdamu.


Svestrana umjetnica koja prelazi granice različitih medija


Suzan Pitt (Kansas City, 1943.) radila je u animaciji, slikarstvu, modi, opernoj videoscenografiji. Svoje umjetničko stvaralaštvo počinje u mediju slikarstva, šireći interes na animaciju i  stapajući slikarske vještine, ljubav prema flori i fauni s halucinantnim pop-svjetovima te Meksikom kao vječnom inspiracijom.


Okušala se u vrlo različitim medijima prelazeći pragove, granice i zidove između muralnog slikarstva, modnog dizajna, animacije, videoscenografije za opere i galerijskih prostora.


Izložba "Kaputi-slike" u Galeriji Kranjčar, koja se može razgledati do kraja festivala, predstavlja dio njezine umjetnosti posvećen oslikavanju odjevnih predmeta.


Pitt svoje oslikane kapute vidi kao animirane objekte koji se mogu kretati po svijetu - hodajući po ulici, sjedeći u baru, izlazeći kroz vrata zgrada, automobila. "Svaki je oslikani kaput jedinstven, kao nijedan drugi, pravo umjetničko djelo koje možete obući ili naprosto objesiti na zid", rekla je o svom djelu.


Te vizualno atraktivne i specifične kapute i jakne umjetnica definira kao niz pokretnih slika koje onaj koji hoda ulicom pronosi kao lanac jakih vizualnih asocijacija. Inspirirana je vrelom vizualnih kodova popularne kulture, prije svega stripa, ulične umjetnosti New Yorka i Los Angelesa, šarenog svijeta reklama kao i natpisima po medijima te raznog trasha, zajedno s osebujnim vegetacijskim imaginarijem posuđenim s vlastitih platna i filmova kao i slavnih djela umjetnosti.


Kapute Suzan Pitt u svom butiku na njujorškoj 8. ulici izlaže i Patricia Field, stilistica najpoznatija po radu na TV seriji Seks i grad. (Hina)