Preskočite na glavni sadržaj

Ciklus višeosjetilnih izložbi 'Netaknuta priroda': Otok Rava

Tiflološki muzej pokreće Ciklus višeosjetilnih izložbi s četverogodišnjom temom 'Netaknuta priroda', izložbom 'Otok Rava' koja se otvara u ponedjeljak, 10. lipnja, u 19 sati, u Tiflološkom muzeju u Zagrebu.
vrijeme: 10.06.2019.
mjesto: Zagreb; Tiflološki muzej, Draškovićeva 80
url: http://www.tifloloskimuzej.hr/
Izložba o malom otoku zadarskog arhipelaga, čija je površina samo 3,63 km², potaknut će osjete vida, sluha, opipa, mirisa i okusa kako bi posjetiteljima na drugačiji, potpuniji i sveobuhvatniji način predstavila prirodnu i kulturnu baštinu otoka s posebnom prilagodbom za osobe s invaliditetom.


Tema istraživanja je etnografija otoka Rave, odnosno običaji, ponašanje, tradicija i način života lokalnog stanovništva. Izložene predmete mještani su koristili u razdoblju između dva svjetska rata, za vrijeme i neposredno nakon drugog svjetskog rata pa sve do šezdesetih.


Kao dio izložbe u izložbi, javnosti je predstavljeno nekoliko fotografija vrsnog i nagrađivanog fotografa, porijeklom Ravljanina, Ratka Mavara iz ciklusa njegovih fotografija Otok od snova.


“Želimo približiti kopnu ovaj mali, gotovo zaboravljeni otok u zadarskom arhipelagu, istaknuti važnost zapamćivanja otočne tradicije i autohtonosti, pridonijeti razvoju hrvatskih otoka, zaštiti okoliša te podsjetiti na privlačnost malog otoka kao turističke destinacije.”, mr. sc. Željka Bosnar Salihagić, ravnateljica Tiflološkog muzeja


“Rava je pravi dragi kamen u hrvatskoj kruni: nije posve izbrušen, ali je jedinstven, nije posve svjetlucav, ali održava neprocjenjivo bogatstvo prirode i maloga čovjeka snažnoga duha. Nije stoga neobična izreka starih Ravljana: Ki ni vidi Rave, ni ni vidi svita!”, prof. Josip Faričić


Izložba će biti otvorena do 31. kolovoza 2019.