Preskočite na glavni sadržaj

'Festival krša' u Prirodoslovnom muzeju Rijeka

Prirodoslovni muzej Rijeka, kao jedan od partnera u projektu KRASn'KRŠ, Zaštita i valorizacija baštine te razvoj održivog turizma u prekograničnom krškom krajoliku, organizira Festival krša u četvrtak, 6. lipnja, u Muzeju i Botaničkom vrtu muzeja. Program je besplatan!
vrijeme: 06.06.2019.
mjesto: Rijeka; Prirodoslovni muzej Rijeka, Lorenzov prolaz 1
url: http://www.prirodoslovni.com/
Projekt KRASn'KRŠ se temelji na očuvanju i valorizaciji bogate prirodne i kulturne baštine na području novog prekograničnog održivog odredišta (složenica iz riječi KRAS na slovenskom i KRŠ na hrvatskom jeziku), u kojem se promoviraju četiri tipične vrste krških krajolika i njihova baština prema načelima održivog turizma: niski krš, kontaktni krš, visoki i obalni krš.
 
Uz inovativnu interpretaciju baštine, turistička ponuda prilagođena je potrebama suvremenih posjetitelja. Ponuda je vezana uz četiri vrste krša i postojeće zaštićene cjeline krškog nasljeđa na navedenim vrstama krša u Sežani (niski krš), Škocjanskim jamama (kontaktni krš), Brodu na Kupi (visoki krš) i Puntu (obalni krš).

Program festivala:

18.00 - 20.00 sati: radionica Špilja - tajne krškog podzemlja                                    
voditeljice: Nadia Dunato Pejnović,  dr.sc. Željka Modrić Surina, Tamara Kosanović

Edukativna radionica je namijenjena predškolarcima i polaznicima nižih razreda osnovne škole. Kroz radionicu djeca će otkriti kako izgleda svijet u podzemlju krša, upoznati će se s nevjerojatnim prilagodbama životinja na negostoljubljiv životni okoliš ispod zemlje te će imati priliku proučiti originalni muzejski materijal koji potječe iz vremena posljednjeg ledenog doba i uz pomoć pripremljenih šablona, korištenjem ugljena i pastela, izraditi Obiteljsku špiljsku sliku.
 
19.00 sati: otvorenje izložbe KRASn'KRŠ
 
Putujuća izložba KRASn'KRŠ posjetiteljima će predstaviti jedinstveno prekogranično krško područje sa lokalnim posebnostima i iznimno bogatom prirodnom i kulturnom baštinom.            
 
Na atraktivnom multimedijalnom postamentu prezentirat će se najuspješnije fotografije KRASn'KRŠ foto-natječaja.

19.00 sati: predavanje Geomorfologija krša                                                                   
predavač: prof. emeritus dr. sc.Čedomir Benac

Predavanje će upoznati prisutne s iznenađujućim krškim reljefom. Predstavit će se teme poput nastanka krša, raznolikosti krških oblika na površini i u podzemlju, protoku vode kroz krš i potencijalnim onečišćenjima. Posjetitelji će imati priliku dobiti uvid u specifičnosti krša Hrvatske i Kvarnera. 
 
Program se provodi u okviru projekta KRASn'KRŠ (SLO-HR254), Zaštita i valorizacija baštine te razvoj održivog turizma u prekograničnom krškom krajoliku, financiranog iz sredstava Europske unije u okviru Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.