Preskočite na glavni sadržaj

Riječki HNK: Neoklasična baletna premijera 'Apollon' & 'Pulcinella' 7. lipnja

Premijera dvaju neoklasičnih baleta Igora Stravinskog 'Apollon' & 'Pulcinella', koji će u koreografiji Martina Chaixa i Giovannija Di Palme te pod dirigentskim vodstvom Vladimira Fanshila, na sceni riječkog kazališta biti premijerno prikazani 7. lipnja, najavljena je u srijedu na konferenciji za novinare.
vrijeme: 07.06.2019. 19,30 h
mjesto: Rijeka; HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1
url: http://www.hnk-zajc.hr
To je posljednja ovosezonska premijera riječkog teatra, u kojoj će Balet riječkog HNK ponovno plesati uz orkestar riječke Opere, a poznati koreografi - talijanski koreograf Giovanni di Palma i francuski koreograf Martin Chaix pozvani su kako bi se obnovilo umijeće plesanja na špici.


Intendant Marin Blažević podsjetio je na uspješnu baletnu sezonu kazavši da se u radu tijekom posljednjih dviju sezona prepoznaje perspektiva sadašnjeg ansambla. Rekao je da se uspjesi riječkog Baleta ogledaju u sjajnim kritikama i velikom interesu publike, ali i u velikom interesu za koprodukcije u zemlji i inozemstvu.


Ravnateljica Baleta Maša Kolar istaknula je kako je s ravnateljem Opere Petrom Kovačićem tražila intrigantan, zanimljiv i izazovan sadržaj koji bi zadovoljio i Balet i Operu, odnosno orkestar. "Oba su baleta praizvedena prije stoljeća, a na riječkoj se baletnoj pozornici izvode prvi put što njihovu premijeru čini povijesnim trenutkom za riječki Balet," kazala je naglasivši da se riječki baletni ansambl ponovno pozicionira u neoklasičnoj formi.


Koreograf "Apolona" Martin Chaix u svojoj se koreografiji  referira na onu Georgea Balanchinea iz 1928. Priča se, kaže, temelji na grčkom mitu o Apolonu i trima muzama, Terpsihori, Kaliopi i Polihimniji, a on je u svoje autorsko djelo dodao i važnu ulogu majke Leto te muškog kora. Chaix je i autor scenografije čistih linija, a kostime je kreirao Aleksandar Nošpal.


U balet "Pulcinella" je, pak, uključeno je i troje solista riječke Opere - mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortunato i bas-bariton Dario Bercich. Giovanni Di Palma postavlja balet s pjevanjem u jednom činu temeljen na tradiciji commedije dell’arte i neoklasičnom djelu Stravinskog. Kazao je kako mu je važno pružiti zabavu svim generacijama, a odlučio se držati tradicionalne priče o šarmantnom prevrtljivcu Pulcinelli, jednom od najprepoznatljivijih likova commedije dell’arte. "Nadam se da će svi uživati, bit će to happy hour uz koktel balet, u kojem sam nastojao spojiti Picassa, Coco Chanel, Gaultiera i južnu Italiju”, istaknuo je.


Australski dirigent Vladimir Fanshil ocijenio je da su koreografi sjajni, jednako kao i plesači, pa nema poteškoća, ali i da je pred orkestrom "veliki zalogaj."


U Apolonu nastupaju Michele Pastorini, Tea Rušin, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Maria del Mar Hernandez te muški kor – Emanuel Amuchastegui, Daniele Romeo, Hugo Rodrigues i Svebor Zgurić.


U Pulcinelli nastupaju Ali Tabbouch, Laura Orlić, Marta Kanazir, Marta Voinea Čavrak, Emanuel Amuchastegui, Daniele Romeo, Hugo Rodrigues, Andrei Koteles, Michele Pastorini, Svebor Zgurić, Tilman Patzak, Tea Rušin, Cristina Lukanec i Anca Nicoleta Zgurić te pjevači Ivana Srbljan, Marko Fortunato i Dari Bercich. Scenografiju i kostimografiju "Pulcinelle" potpisuje Patra Pavičić.


Intendant Blažević i ravnateljica Baleta Maša Kolar još su najavili da će Balet i u sljedećoj sezoni nastaviti surađivati s orkestrom, na novoj produkciji "Orašara".


Reprize "Apolona" & "Pulcinelle" na programu HNK Ivana pl. Zajca su 10, 11. i 13. lipnja. (Hina)