Preskočite na glavni sadržaj

Radiodramska izvedba predstave 'Mali princ' u Centru za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek'

U zagrebačkom Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek u utorak je izveden neuobičajen interdisciplinarni umjetnički projekt prema motivima kultne pripovijetke za djecu i odrasle Antoinea de Saint Exuperyja 'Mali princ'.
vrijeme: 04.06.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://masterwww.adu.hr/radiofonijski-projekt-mali-princ/
Publika najvećim dijelom sastavljena od učenika osnovne i srednje škole Centra Vinko Bek, nastavnika i suradnika Centra, te studenata i profesora Akademije dramske umjetnosti, uživala je netremice prateći glumačku izvedbu radiodramskog projekta, protkanu dizajniranim zvukom, živom glazbom i zvukom proizvedenim pomoću rekvizita.

 

Zadovoljna reakcijama slijepih i slabovidnih učenika, ovim povodom ravnateljica Centra Vinko Bek Ivana Rotim izjavila je: "Naši učenici dobili su priliku doživjeti kako nastaje radio drama, nakon izvedbe dodirnuti i isprobati korištene rekvizite. Studenti su nam priuštili jedno drugačije i zanimljivo poslijepodne. Ovo je jako lijepa suradnja, nadamo se ne i posljednja, a korist je, vjerujem, obostrana."

 

Navedeni projekt prvi je dio završnog preddiplomskog projekta iz kazališne umjetnosti Ante Ševe, studenta 3. godine na Odsjeku produkcije, te završni rad iz kolegija Radiofonija studenta 2. godine diplomskog studija iz Kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti, Hrvoja Korbara, koji je ujedno redatelj i autor dramatizacije.

 

Mladi redatelj, koji iza sebe ima nekoliko uspješnih autorskih djela u radijskom mediju (dokumentarne radio drame Puhači s tračnica i Mrtva slatko pjevam) te istraživanja u domeni spajanja žive kazališne izvedbe  i radijskog medija (S. Beckett: Ne mogu nastaviti. Nastavit ću, autorski projekt Drvo koje je pjevalo, Bajsove vrpce prema motivima radova Zvonimira Bajsića) istaknuo je: "Iako živimo u vremenu koje uglavnom percipiramo putem vizualnog, ne smijemo zaboraviti da se sa vanjskim svijetom prvi put susrećemo upravo putem zvuka i slušanja. Tišina i zvuk prostori su za putovanje u svjetove onkraj vidljivog i opipljivog, za putovanje u unutarnje svjetove, a Mali princ priča je koja govori upravo o onom svijetu koji nosimo u sebi".

 

U prilog uspjehu projekta govori i iskazani interes predsjednika Udruge slijepih Grada Zagreba, Branimira Šutala, da se ista izvedba upriliči i za odrasle članove udruge.

 

Drugi dio završnog preddiplomskog projekta studenta Ante Ševe je post-produkcija radio drame Mali princ koja će od 1. listopada 2019. godine biti dostupna u digitalnom repozitoriju Akademije dramske umjetnosti na adresi www.repozitorij.adu.unizg.hr.


Opširnije. o projektu...