Preskočite na glavni sadržaj

Predrag Pavić dobitnik ovogodišnje nagrade 'Radoslav Putar'

U riječkom Malom salonu u četvrtak je otvorena izložba radova četvero finalista Nagrade za mlade likovne umjetnike 'Radoslav Putar', a dobitnikom nagrade proglašen je autor 'Instalacije za zimu' Predrag Pavić.
vrijeme: 06.06.2019.
mjesto: Rijeka
url: http://nagradaputar.scca.hr/


Nagradu za mlade likovne umjetnike u Hrvatskoj "Radoslav Putar", 18. po redu, dodjeljuje Institut za suvremenu umjetnost iz Zagreba, u suradnji s mrežom Young Visual Artists Award, organizacijom Residency Unlimited iz New Yorka i njujorškim trustom Trust for Mutual Understanding.


Finalisti ovogodišnje nagrade su, uz Pavića, Sabina Mikelić, Božidar Katić i Tin Dožić, a odabrali su ih splitska umjetnica i lanjska dobitnica nagrade "Radoslav Putar" Ana Kuzmanić, producentica i kustosica iz splitske organizacije Mavena Natasha Kadin, umjetnik i sveučilišni profesor Đorđe Jandrić, slovenska kustosica Lilijana Stepančič te umjetnica i sveučilišna profesorica Ksenija Turčić.


Kako je opisano u najavi izložbe, „Instalacija za zimu“ Predraga Pavića ima malu peć u kojoj gori vatra. Riječ je o umanjenom modelu, dok njen predložak, pravu peć, autor koristi za grijanje radnog prostora. Dimnjak se u instalaciji prostire galerijom tražeći mjesto gdje može izaći a ispred peći nalaze se nacjepana drvca i komadići ugljena koje performer ubacuje, kako se vatra ne bi ugasila. Ovaj sustav grijanja s promijenjenim dimenzijama, naseljen u muzejsko-galerijski kontekst, ima različite konotacije.


„Oberflächenunterstützung“ Božidara Katića umjetnički je i kustoski projekt započet 2018., kada Katić s francuskim umjetnikom The Wa-om u Berlinu počinje raditi unutarnja uređenja i renovacije stanova i poslovnih prostora. Pri tom "bauštelskom" poslu izvode i privremene intervencije, performanse i video radove, u istim prostorima koje renoviraju. Pozivaju i druge umjetnike da im se pridruže na gradilištu, a sve bilježe na Instagramu.


Sabina Mikelić u instalaciji „Oda Radosti“ se bavi ekonomskim stanjem u Hrvatskoj u kojoj, kao tranzicijskoj zemlji, dolazi do rasprodaje zemaljskih dobara radi pukog preživljavanja. Posredno se bavi i kompleksnošću obiteljskih odnosa i međugeneracijskim suživotom. Metodološki se također bavi kadrom, mise-en-scenom, tišinom, glasom te odnosom čovjeka i prostora.


Rad Tina Dožića „Pjesme za antropocen #3“ je dio istoimene serije radova, a tematizira antropocen, orijentirajući se na značajnu ulogu tehnologije u toj epohi. Baveći se modelima zapisa i tehnološkim artefaktima iz bliske prošlosti i sadašnjosti, umjetnik nastoji stvoriti labave veze između različitih simptoma antropocena. Rad je nastao kao kolekcija pronađenih i odbačenih predmeta, zastarjelih tehnologija i alata, digitalnih grešaka i raznih minerala, stoji u najavi izložbe.


Dobitnik nagrade "Radoslav Putar", Predrag Pavić boravit će na dvomjesečnom rezidencijalnom programu u Residency Unlimitedu u New Yorku, imat će samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost i iduće godine sudjelovati u radu žirija nagrade.


U suradnji s riječkim Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, radovi finalista bit će izloženi u Malom salonu do 11. srpnja.


Nagrada za mlade likovne umjetnike u Hrvatskoj "Radoslav Putar" utemeljena je 2002., a dodjeljuje se jednom umjetniku godišnje i sastoji se od dvomjesečnog boravka u prestižnoj profesionalnoj instituciji u SAD-u i samostalne izložbe u Zagrebu.


Radoslav Putar (Varaždin 1929. - Zagreb 1994.) je istaknuti povjesničar umjetnosti, kritičar i kustos, koji je svojim radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku. Promovirao je ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama. (Hina)