Preskočite na glavni sadržaj

'I šumski kraljevi plaču' Ide Zdilar najbolja priča 18. FEKP-a za mlade autore

Pobjednicom natječaja Festivala europske kratke priče 2019, ostvarenog u suradnji s projektom Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, proglašena je u četvrtak navečer u Rijeci sedamnaestogodišnja Ida Zdilar s pričom 'I šumski kraljevi plaču'.
vrijeme: 06.06.2019.
mjesto: Rijeka
url: http://europeanshortstory.org/
Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival europske kratke priče (FEKP) u četvrtak navečer u OKC-u Palach u Rijeci objavili su tri prvonagrađena autora natječaja za kratku priču za mlade autorice i autore, FEKP19, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola do 19 godina starosti.


"Pristigli su radovi iznenadili ne samo svojom brojnošću, već i svojim stilskim vještinama, zrelim pripovjedačkim glasovima, složenim narativnim strukturama i domišljatim pristupom temama", priopćio je FEKP.


Žiri u sastavu pisac i novinar Davor Mandić, spisateljica Dunja Matić Benčić i profesorica Helena de Karina, među ukupno 143 kratke priče koje su na natječaj stigle iz svih dijelova Hrvatske, najboljom pričom Natječaja za kratku priču za mlade autorice i autore – FEKP19 na temu "Trebaš čuti ovu priču" proglasili su priču "I šumski kraljevi plaču" 17-godišnje Ide Zdilar iz Imotskog, o gubitku voljene osobe.


Prvonagrađena priča, za koju je Zdilar osvojila HUAWEI MediaPad, po mišljenju žirija, "vještim korištenjem književnih strategija izmiče klišejima i patetici", te se  istaknula "kompleksnom narativnom kompozicijom s elegantno i efektno izvedenom promjenom pripovjedača", priopćeno je iz FEKP-a.


Drugo mjesto i E-Book čitač KINDLE Touch osvojila je 15-ogodišnja Laura Haramija iz Rijeke s pričom "Show must go on", koju je ocjenjivački sud opisao kao "prozni fragment čije centralno mjesto zauzima monolog glumice na pozornici". "Monolog, premda ne sadrži takve stilske odrednice, sadržajno figurira kao slučajno-postmodernistički manifest, jedan odlučan i impresivan krik onog ne-identitetskog 'Ja' koje se opire kategorizacijama", stoji u obrazloženju pročitanom na dodjeli.


Treće mjesto, koje kao nagradu donosi Bluetooth zvučnik GOOGLE Home Mini, zaslužila je priča "Misao #1" 18-ogodišnjeg Filipa Šupukovića koja, po mišljenju ocjenjivačkog suda, "pokazuje kako, s jako malo riječi i nekoliko pažljivo odabranih prizora iz svakodnevnice, upečatljivo predočiti jednu životnu prekretnicu".


"Jednostavnost jezika i jasnoća slika ostavljaju jedinstven dojam iskrenosti, i doprinose kako poetičnosti, tako i uvjerljivosti ove crtice o odrastanju", smatra žiri.


Tri prvonagrađene priče bit će objavljene na web stranici Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i portalu Gradske knjižnice Rijeka. Nagrađeni će svoje priče čitati u petak, 7. lipnja, u RiHubu, u sklopu programa 18. FEKP-a. (Hina)