Preskočite na glavni sadržaj

Tanja Dabo u Galeriji Prozori

Prezentacija umjetničkog istraživanja Tanje Dabo - 'Što umjetniku/umjetnici treba? Studija slučaja' održat će se u srijedu, 12. lipnja 2019. u 20 sati, u Galeriji Prozori u Zagrebu.
vrijeme: 12.06.2019.
mjesto: Galerija Prozori, Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1, Zagreb

Polazišno pitanje umjetničkog istraživanja Tanje Dabo  „Što umjetniku/umjetnici treba?“ proizlazi iz situacije u kojoj je kultura sistemski shvaćena kao široko konzumerističko polje pa ona podrazumijeva, kako navodi umjetnica, „i pseudopovijesnu vitešku bitku na ledini kraj nekog dvorca, bučijadu i kestenijadu, skulpture od sijena i blata, sve i ništa.“ Nizom intervjua s umjetnicama i umjetnicima koje vodi tijekom odvijanja projekta u Galeriji Prozori, Tanja Dabo nastoji detektirati problematična mjesta takve kulturne politike, odnosno propuste unutar sistema koji „dovode do kontinuirane degradacije umjetnikova/umjetničina posla, uvjeta života i rada,  društvenog tretmana i statusa“. Iz svakog intervjua autorica izlučuje rečenice u kojima umjetnici/umjetnice iznose svoje potrebe u odnosu na sistem, i ispisuje ih na prozore galerije. Okrenut prema ulici ovaj popis umjetničkih potreba otvara moguću javnu raspravu, odnosno iskazuje umjetničinu, pa i umjetničku, potrebu za njom. Početno se pitanje tako izvrće u produkt istraživanja. Zaokružujući se u neprestanoj petlji, sugerira da istraživanje nije dovršeno, da ne donosi odgovor već da postavlja pitanja“.  (iz predgovora I. Bekić)

Autorica je vodila intervjue s umjetnicima u Galeriji Prozori u razdoblju od 7. svibnja do 12. lipnja te je paralelno provođena anketa za korisnike knjižnice kojoj se moglo pristupiti i on line.

https://www.facebook.com/Galerija-Prozori-163929313783977/