predstava

Nova komedija vinkovačkog kazališta 'U babinom gnijezdu'


vrijeme: 28.04.2017. 20 h
mjesto: Vinkovci; Gradsko kazalište Joza Ivakić, Hrvatskih žrtava 2

U Gradskom kazalištu 'Joza Ivakić' Vinkovci, u petak, 28. travnja, u 20 sati, održat će se svečana premijera komedije 'U babinom gnijezdu', nastale prema motivima filma Dannya DeVitta 'Duplex', scenarista Larryja Doylea.

Adaptaciju teksta i režiju potpisuje Cvetin Aničić, kao i kostimografiju predstave. Scenografija, dizajn plakata i programska knjižica uradak je Dubravka Matakovića.
 
Predstava je protkana duhovitim situacijama, naizgled apsurdnim, ali nama vrlo bliskim. Problemi svakog mladog bračnog para (Petra Kraljev i Vladimir Andrić) u današnjem društvu počinju odmah nakon vjenčanja i sudbonosnog „DA“; problemi s egzistencijom i pitanjem krova nad glavom. Bježanjem ka samostalnosti i vlastitom obiteljskom gnijezdu, ponekad se nađemo u nemogućim situacijama. Glavni akteri predstave odluče preko agencije „doslužiti“ staricu (Blanka Bart). Ona se na prvi pogled čini nemoćno i krhko, no zapravo je prava baba vatra koja od cijele situacije traži zabavu i dobro društvo. Ironično je što na indirektan način, mladi bračni par očekuje brzu smrt starice, no ona tek u 100. godini shvati ljepotu života i želi sve isprobati. Dok mladi bračni par život vidi kao teško olovo te kuje razne mutne planove protiv starice, ona za razliku od njih život shvaća lagodno i u njemu uživa punim plućima.                                                                             
 
To je taj apsurd života. Tek kada ga trebamo napustiti, želimo ga živjeti punim plućima.
 
Premijera: petak 28. travnja 2017. u 20 sati
Repriza: subota  29.travnja 2017. u 20 sati (rasprodana)

(R.P.B., 21.04.2017)