Preskočite na glavni sadržaj

11. Kustoska platforma: Performativne studije slučaja

Večeras, 11. lipnja u 21 sat, s glazbenim performansom Sare Renar, Marije Dejanovići i Vedrana Peternela, 'U gostima kod ljudi' u Centru Knap počinje 11. Kustoska platforma s prvom ovogodišnjom edicijom KP: Performativne studije slučaja. Ovogodišnje izdanje KP: Performativne studije slučaja posvećeno je sintagmi historijskog ludila.
vrijeme: 11.06.2019.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/Kustoska-platforma-214479592072675/

Kustoska platforma je  jedan od prvih programa edukacija iz kuriranja i kustoskih praksi, a pokrenule su ga Ivana Meštrov i Mihaela Rihter kroz Udrugu Slobodne veze te je od prošle godine program proširen u područje izvedbenog - studijima iz performativnih formi te razvoja kustoskih praksi unutar te grane izvedbenih umjetnosti.

Program je namijenjen izvedbenim, vizualnim umjetnicima te mladim kustosima, a ove godine u ljetnom dijelu programa Kustoska platforma: Performativne studije slučaja partner je Centar Knap, dok u jesenskom, posvećenom samo kuriranju, Galerija Miroslav Kraljević. Prošlogodišnju Kustosku platformu: Performativne studije slučaja završilo je 18 polaznika, a okosnica prve sezone bila je proučavanje performativnih osnova kroz radionice i predavanja umjetnika, kustosa te performera i  producenata Slavena Tolja, Sandre Stele, Ane Janevski, Siniše Labrovića, Marijana Crtalića, Darka Japelja, Borisa Kadina. Tema završnog performerskog maratona koju su izveli i kurirali polaznici uz performerske goste Nikija Hewitta, Josipa Pina Ivančića, Sonje Pregrad i Josipe Bubaš bila je Strah od dana.

Tako će ovogodišnje izdanje KP: Performativne studije slučaja biti posvećeno sintagmi historijskog ludila, jer kao što obrazlaže Adams Scall u knjizi ˝Ludilo u civilizaciji˝- ludilo je, dakle, na važne načine neizbrisiv dio civilizacije, ono nije smješteno izvan nje. Ono je problem koji uporno opsjeda našu svijest i naš svakodnevni život. Ono je stoga u isti mah rubno i sve prije nego rubno, a kroz procesualno orijentirani koncept programa uočavat će se zajedničke silnice između antropoloških, filozofskih i historijskih odnosa društva/pojedinca i ludila.

U prvom bloku, od 11. lipnja do 19. lipnja, održat će se radionica ˝Koreografija memorije˝ Saše Božića i Žaka Valente, a prezentacija radionice bit će izvedena u Centru Knap, 18. lipnja u 20 sati. Osim toga, u prvom bloku očekuje nas i nekoliko sjajnih predavanja:
14. lipnja - Goran Sergej Pristaš govori o statusu umjetničkih praksi i što s njima kada su u sudaru s nemogućim;
17. lipnja - Paolo Magelli drži predavanje ˝Anti/ performativno – šetnja kroz povijest performativnog i ludila˝;
19. lipnja - Dragan Živadinov govorit će o svom dvadesetogodišnjem projektu Noordung pod nazivom ˝Noordung – stvaranje nove povijesti˝
Prije toga, 13. lipnja bit će održan koncert Oliviera Messiena ˝Kvartet za kraj vremena˝ u izvedbi kvarteta Turangalila.

U drugom bloku od 1. do 13. srpnja održat će se tri radionice producenta Zvonimira Dobrovića  ˝Produkcija i kuriranje participativnih i izvedbenih kulturnih praksi˝, izvedbene umjetnice Sonje Pregrad ˝Diaries of How - laboratorij stvaranje izvedbe˝ i producenta i performera Bojana Jablanovca ˝VN lab˝, zatim predavanja Suzane Marjanić ˝Legalizacija ludila kroz umjetnost i psihoterapeutski rituali˝ te Sibile Petlevski ˝Između kreacije i destrukcija: ludilo pojedinca i ludilo mase˝, a Boris Kadin će izvesti svoj novi projekt nastao u koprodukciji Fondazione Lenz iz Parme i Centra Knap ˝Orestea Distopian˝. Program će završiti performerskim maratonom 13. srpanj u izvedbi polaznika Kustoske platforme.

Sva predavanja i izvedbe su otvoreni za javnost.

https://www.facebook.com/events/614505629063571/