Preskočite na glavni sadržaj

Finale trilogije 'On entertainment' Saše Božića za kraj sezone Teatra &TD

Zagrebački Teatar &TD tekuću će kazališnu sezonu zaključiti programom pod nazivom 'On entertainment' koji će, u petak i subotu 14. i 15. lipnja, zauzeti klubove, kazališne dvorane i dvorišta toga kazališta te publici po prvi puta ponuditi priliku da pogleda sva tri djela trilogije redatelja Saše Božića u kojoj glumci nastoje uprizoriti svijet spektakla.
vrijeme: 14.06.2019.
mjesto: Krapina
url: http://gfuk.hr/
"On entertainment" višegodišnji je izvedbeno-istraživački projekt u sklopu kojega su nastale tri predstave, "Born to Please", "Folk Acts" i "Bolji život". U sklopu projekta istraženo je obećanje ispunjenosti nasuprot razočarenju neuspjeha, kao i načini na koje bismo mogli uključiti tu neispunjenost i staviti razočaranje u funkciju političke snage, stoji u najavi.


Trilogija uprizoruje uzbuđenje velikih, spektakularnih, internacionalnih događanja koji uključuju samu ideju superlativa zabave i zabavljaštva. "Istraživali smo susrete izvođača i publike s naglaskom na definiranje uloge četiri zida u kazalištu, politiku izlaganja izvođača pred gledateljem te esencijalne oblike komunikacije koju odnos gledatelj-izvođač postavlja, s obzirom na neurološku, afektivnu, kulturalnu i sociološku prirodu tog odnosa", pojasnio je redatelj Saša Božić.


U predstavi "Born to please" glumci, koji nisu vični glazbenom izričaju, pokušavaju zadovoljiti publiku svojim interpretacijama poznatih hitova iz povijesti pop glazbe. Riječ je o kazališnom performansu u kojem se u njima nepoznatom žanru okušavaju četiri vrlo različita izvođača: Ivana Krizmanić, Nataša Dangubić, Jerko Marčić i Marko Jastrevski.


"Folk Acts" sukobljava kazalište kao elitnu umjetnost i folk glazbu kao jeftinu, vulgarnu, 'trash' zabavu za neobrazovani puk, a osmišljen je kao performans za glumicu Natašu Dangubić i pjevačicu turbo folk glazbe Višnju Vitas.


Kao završni dio trilogije realizirana je kazališna predstava "Bolji život" (Budućnost/Igre prijestolja), u kojoj redatelj ulazi u područje televizijskog spektakla. Predstavom se željela razotkriti pojavnost fikcije na koju nailazimo u neostvarenim maštanjima o tzv. boljem životu. Osim redovnih suradnika Nataše Dangubić, Petre Hrašćanec i Jerka Marčića, "Bolji život" predstavlja i mlade snage hrvatskog kazališta, Uga Koranija i Borisa Barukčića po prvi puta na sceni Teatra &TD.


Predstava "Born to please" osvojila je specijalnu nagradu žirija Dana satire, a Nataša Dangubić za ulogu u "Folk Acts" nagrađena je nagradom na Danima satire i Gumbekovim danima.


Program otvara "Born to please" u Atriju &TD-a (u slučaju kiše, Caffe &TD), nakon čega će u Caffeu &TD biti uprizoren "Folk Acts", a kao posljednja predstava večeri, u velikoj dvorani &TD-a, slijedi "Bolji život". (Hina)