Preskočite na glavni sadržaj

Restaurirana slika Bakanal Charlesa Le Bruna vraćena u MUO

Skoro dvije godine nakonzahtjevnih restauratorsko-konzervatorskih radova u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, slika s mitološkim motivom 'Bakanal' nastala između 1640. i 1650. godine, pripisana najplodnijem i najmoćnijem slikaru francuskog baroka, Charlesu Le Brunu, vraćena je u stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt.
vrijeme: 11.06.2019.
url: http://www.muo.hr

Iz Muzeja su izvijestili kako su tijekom radova napravljena i različita tehnička istraživanja slike, a najzanimljivijim su se pokazali rezultati rendgenskog snimanja kojim su otkrivene nove informacije o slici, faze u slojevitom građenju kompozicije.

Radovi na restauraciji izvedeni su pod vodstvom Pavla Lerotića, višeg konzervatora-restauratora.

"Vraćanjem u originalno stanje slike omogućena je prezentacija njezine iznimne likovne vrsnoće i ispravnija valorizacija. Do izražaja je došao njezin svijetli kolorit, dosad prikriven pod starim lakom, i kompozicija visokog baroknog klasicizma", stoji u priopćenju.

Slika se ponovno nalazi na galeriji prvog kata u društvu velikana europskog baroknog slikarstva poput Guida Renija, Il Guercina, Jana Victorsa, Van den Boscha i drugih istaknutih predstavnika talijanske, francuske i nizozemske slikarske škole toga razdoblja.

Charles Le Brun je nosio titulu umjetničkog čuda“, "kralja slikara“, bio je predsjednik Francuske Akademije i vladao umjetničkim svijetom tadašnje Francuske i Europe, jednako kao što je kralj Luj XIV., koji ga je proglasio najvećim francuskim umjetnikom svih vremena, vladao Francuskom, najvećom silom Europe u 17. stoljeću, napominje se. (Hina)


Foto: www.muo.hr