Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Davora Dmitrovića u Galeriji Šira

Otvorenje prve samostalne izložbe Davora Dmitrovića pod nazivom 'Dođe tako čovjeku' održat će se u četvrtak, 13. lipnja 2019. godine u 19 sati, u Galeriji Šira u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 27. lipnja.
vrijeme: 13.06.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Šira, Preradovićeva 13

Riječ autora:

“Ovaj ciklus radova bavi se fenomenom dualizma, kako u pojavama i ljudima u životu, tako i u umjetničkom radu, odnosno u monokromu. U radovima pokušavam stvoriti autentičan osjećaj dualnosti  (svjetlo – tama, dubina – plošnost, mirovanje – kretanje …) i  promatrača suočiti s tim fenomenom na način na koji ga doživljavam. Sekundarna zadaća mojih radova je da djeluju kao svojevrsni katalizator promjene ponašanja promatrača. Te ciljeve i ideje najuspješnije realiziram kroz monokromne radove koji svojim refleksijama kriju dio površine, dok se drugi dio slike eksponencijalno naglašava. Time se gledatelj postavlja u ulogu tragača za ‘potpunim’, apsolutnim sadržajem. Na taj način površina koja isprva izgleda sasvim nadohvat oka, postaje neuhvatljivi i eluzivni fenomen primoravajući tragača da naposljetku odustane od svog nauma i prihvati kao cjelinu ova suprotstavljena dva elementa (koji se mogu višestruko tumačiti) suprotnih vrijednosti.
Radovi koje stvaram imaju dvije ključne funkcije: to su mostovi pomoću kojih prelazimo iz jedne krajnosti u drugu, te su također mjesta na kojima se krajnosti susreću. Oni su ovdje da ukažu na zajednicu dvaju polova te ih upravo na tom mjestu sastanka pokušavaju pomiriti.
Naime, u razradi teme dualizma smatram da je od velikog značaja konkretno mjesto sastanka dva različita fenomena. Išao bih tako daleko da kažem – dva različita bića.
Ako postoji svjetlo, automatski potvrđujemo da svjetlo ne postoji, odnosno potvrđujemo postojanje tame. Gdje je ona granica svjetla i tame, te koja je to točka koja ih održava u odnosu u kojem jesu? “ – Davor Dmitrović

Izložba se može pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 16-20 h, subotom: 11-16 h) do 27. lipnja 2019.

https://www.facebook.com/GalerijaShira/
http://www.shira.alu.hr