Preskočite na glavni sadržaj

3. Etnofestival u Hlebinama

Etnofestival i ove godine promiče etno glazbu i vizualnu antropologiju, potiče čuvanje tradicije te produkciju etnografskih filmova. Ovogodišnje izdanje održat će se 15. lipnja, a ulaz na događanja je slobodan.
vrijeme: 15.06.2019.
mjesto: Hlebine, Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama
url: https://www.muzej-koprivnica.hr
 
Program:

16,00 sati
Čelimo, šikamo i mlatimo na guvnu (radionica)
17,00 sati
Projekcije kratkih filmova
19,00 sati
Josip Gregurić: Slikarstvo nade – nostalgične vizije izgubljenog vremena (otvorenje izložbe)
20,00 sati
Etno skupina Veja (koncert)


U sklopu festivala ove subote u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama priključite se radionici žetvenih običaja Čelimo, šikamo i mlatimo – radionica na guvnu, pogledajte selekciju filmova čiji su autori etnolozi i antropolozi, ali i amateri. Nakon filmskog slijedi glazbeni program – koncert etno skupine Veja.

Etnofilm njeguje eksperimentalni pristup filmskom mediju, igrajući se s različitim formatima i zvukom u kombinaciji sa statičnom ili dinamičnom slikom, ponekad objektivnom, ponekad subjektivnom. Od samih početaka Etnofestival inzistira na edukacijskom formatu i okrenutosti bilježenju nematerijalne kulturne baštine, što polako prerasta u nove, suvremene pristupe kulturnoj djelatnosti. Radionica je novost na Etnofestivalu koji se održava u subotu, 15. lipnja 2019. godine, a na njoj već u ranim popodnevnim satima možete postati kraljevi i kraljice žetve. Želite li više o žetvi ili pak izraditi i nositi žetveni vijenac, etnologinja Vesna Peršić Kovač pokazat će vam kako to možete učiniti. Sredinom prošlog stoljeća u Podravini se žito vršilo pomoću stroja (dreš, mlatača, geplin), samo onaj dio namijenjen za izradu ritka vršio se ručno postupcima pod nazivom “šikanje” ili “čeljenje”, a ostatak koji se nalazio na slami prekratkoj za izradu ritka “mlatio” se “cepovima” na “guvnu“. Ova će radionica poslužiti kao dobar uvod u filmski dio festivala koji obuhvaća filmove širokog spektra tema, pristupa, autorskih profila i produkcijskih uvjeta.

Od ukupno 20 filmova iz programa, izdvajamo: Tetoviranje katolika u Bosni, film o tetoviranju mladih djevojaka i dječaka katoličke vjeroispovijesti tradiciji u Bosni ali i jednoj vrsti zaštite od osmanlijskih osvajača, Tri kopača crnog zlata, film o mladim i obrazovanim ljudima bez posla koji kopaju ugljen u privatnim rudarskim jamama i to im je jedini izvor prihoda za uzdržavanje obitelji,  film Tajne vodene glazbe Vanuatua koji kroz nesvakidašnje zakulisne susrete s karizmatičnim umjetnicama, donosi izvedbu vodene glazbe Vanuatua koja oduzima dah. U središtu ovog običaja su žene koje prskanjem, grabljenjem i pljeskanjem na površini vode proizvode niz posebnih zvukova, uz pratnju virtuoznih vokalnih harmonija. Posjetitelji će moći pogledati film Tamo gdje živi Nada koji prati degradaciju odnosa bake i unuka ispričan kroz nehumanu okolinu državnog doma za umirovljenike te Želi smo žito i pšenicu koji je nastao u Peterancu, prikazuje starinske običaje prilikom žetve te uz autentičnu opremu i predmete donosi rekonstrukciju žetvenih običaja.

Nakon projekcija planirano je otvorenje izložbe Josipa Gregurića, slikara rođenog u Molvama koji tijekom vremena stvara raznolik slikarski opus – slika dravske mrtvice, ribiče, mrtve prirode, cvijeće, život i rad seljaka.  Izložba kroz 26 slika predstavlja presjek Gregurićevog stvaralaštva od kraja 1960-ih godina do danas.

Veliku završnicu ove subote u Hlebinama obilježit će nastup etno skupine Veja iz Pazina. Veja na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu Istarskog poluotoka. Od samoga početka svog djelovanja skupina je uzimala motive iz tradicijske glazbe istarskog poluotoka kako bi u vlastitim modernijim aranžmanima takvu glazbu predstavila publici. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka dajući joj novu energiju.

Program počinje već u ranim poslijepodnevnim satima, a ulaz na Etnofestival je slobodan.

Opširnije:
https://www.muzej-koprivnica.hr/