natječaj

Otvoren natječaj za Fotosofiju


vrijeme: 11.06.2017. - 18.06.2017.
prijava: 10.05.2017.

Pod vodstvom Damira Hoyke, sredinom lipnja održat će se tradicionalni besplatni sedmodnevni seminar za naprednu fotografiju Fotosofia, za čije je dvanaesto izdanje upravo raspisan natječaj.

"Veselim se što ćemo uskoro odabrati novu generaciju fotosofa s kojom će nas biti više od 180. Moji asistenti i ja potrudit ćemo se seminaristima omogućiti da napreduju u foto izričaju, otkriju u sebi novu kreativnost i probiju svoje granice", rekao je Hoyka,

Vjerujući da mnogi žele odgovore na pitanja zašto postoji fotografija, što je to umjetnička fotografija i na koji način se može koristiti te treba li u njoj odgonetnuti ‘autorovu poruku’ ili pronaći svoju, Hoyka je 1996. objavio esej "Fotosofia" u kojemu je ponudio niz 'alata' za učinkovitije i izdašnije korištenje medija fotografije.

Namjera mu je bila podijeliti s publikom svoj pogled na fotografiju, koji mu je omogućio istinsko uživanje i kao fotografu i kao promatraču fotografije, te je, ne bi li  sa zainteresiranima omogućio i praktično iskustvo profesionalnog života jednog fotografa, 2006. godine pokrenuo Fotosofiju.

Kao jedan od važnijih segmenata seminara ističe što svaka nova grupa fotografa u samo nekoliko dana postaje dio tima i dijeli 'Fotosofia' način razmišljanja, komunikacije i vrijednosti.

I ove godine odabrat će se petnaest seminarista koji će na predavanjima i tematskim photo sessionima naučiti kako snimiti dobar portret, modnu, reklamnu i art fotografiju. I ove godine nastavlja se uspješna suradnja s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj. 
 
Nakon što je prošle godine seminaristima predavanje održao madridski fotograf Javier Salas, ove godine na Fotosofiju stiže još jedan Španjolac, Pablo Almansa, fotograf iz Madrida koji će 16. lipnja održati predavanje "Moji portreti i aktovi". 
 
U sklopu nastavka suradnje sa španjolskim veleposlanstvom taj će poznati Španjolac govoriti o svojoj karijeri tijekom koje je fotografirao mnoge slavne glumce, sportaše i glazbenike, Javiera Bardema, Leone Lewis, Craiga Davida, Annie Lenox, Placida Dominga, Maria Vargasa Llose i Davida Villea. Ulaz na predavanje je slobodan, a zainteresirani će se moći prijaviti i dobiti Almansov komentar portfolija. 
 
Kroz temu "Celebrity portret" seminaristi će fotografirati poznate osobe iz Hrvatske i regije - prošlih godina to su bili Davora Gobac, Rene Bitorajac, Doris Pinčić, Mile Kekin, Vedran Mlikota, Bruno Šimleša, Srđan Gojković Gile, Zoran Predin, Barbara Kolar. 
 
Natječaj je otvoren do 10. svibnja, a seminar će se održati od 11. do 18. lipnja u Termama Tuhelj.  
 
Zainteresirani za sudjelovanje trebaju na mail seminar@fotosofia.info, s naslovom 'FS12 - fotograf', poslati kratak životopis s osnovnim podacima i pet svojih fotografskih radova. 
 
Uži izbor objavit će se 11. svibnja, a oni koji su ušli u njega bit će pozvani na kratak razgovor. Za polaznike su seminar i puni pansion u Termama Tuhelj za vrijeme trajanja seminara besplatni, a zainteresirani detalje o natječaju mogu pronaći na adresi www.fotosofia.info.
 
Na istoj stranici objavljen je i natječaj 'Fotosofia 12 FOTOmodel' za fotomodele, make up artiste, frizere i stiliste - suradnike na snimanju modnih fotografija Fotosofije 12.
(Hina)

(M.K., 03.05.2017)