Preskočite na glavni sadržaj

Tina Konec otvara sezonu umjetničke rezidencije Skalinada u Omišlju

U sklopu rezidencijskog programa Skalinada, koji organizira Ravnikar Gallery Space iz Ljubljane, u petak 14. lipnja s počekom u 18.30 sati, slovenska umjetnica Tina Konec predstaviti će radove koji su nastali tijekom protekla dva tjedna u rezidencijskoj kući i galeriji Skalinada u Omišlju.
vrijeme: 14.06.2019. (18.30 – 20.30h)
mjesto: Omišalj na Krku, Galerija Skalinada, Put Stogate 30
url: http://www.skalinada.info/

Tina Konec je slikarica mlađe generacije. U likovnom stvaralaštvu mladenački je snažna, vitalna, konstrukcijski čvrsta. Posljednjih nekoliko godina umjetnica vlastite potencijale posvećuje onome predmetnom, procesima razumijevanja te interpretaciji drveća i krošnji, a kroz medij monokromatskih crteža.
Koristeći olovku i tuš, autorica osvaja bjelinu površine papira nijansama srebrnkastih i crnih poteza. Krošnje i grane stabala nerijetko probijaju okvir, izlaze iz kadra; zajedno sa slojevitim likovima i osjenčanim elementima potiču igru asocijacija. Promatraču u tako organiziranoj cjelini u vidokrug dopiru oblici dlanova premreženih borama, univerzum u ptičjoj perspektivi, lišajevi  obrasli fasade starih zgrada, ili pak zgužvani oblak. U kompoziciji vlada red i uravnoteženost elemenata. Cjelokupni izraz djeluje čvrsto, gotovo taktilno.
Šetajući prirodom, umjetnica je bilježi fotoaparatom, a fotografiju koristi kao predložak za konstrukciju likovne interpretacije. Crtež nema namjeru preslikati stvarnost, već kroz subjektivni doživljaj svijeta stvoriti novu vrijednost u kojoj je priroda prikazana na kreativno osebujan i uvjerljiv način. Pritom autorica tradicionalnim tehnikama pristupa na novi način.
Crtanje joj je postalo rutina; način na koji se rješava svakodnevnog stresa i osjeća slobodno. Autorica ne dozvoljava vanjskim čimbenicima da utječu na njezino crtanje. Želi ostati dosljedna sebi. Detaljno iscrtane radove intuitivno slaže u serije koje povezuje skladnost i harmonija oblika.
Radovi Tine Konec naizgled upozoravaju na krhku prolaznost. Umjetnica uz pomoć meditativnog procesa prikazuje samodostatnu i nepokorenu prirodu, čije će oskvrnuće, uzrokovano idejom neprekinutog rasta i napretka, u prvom redu utjecati na ljude. Priroda, kao i umjetnost, nisu prostor namijenjen privilegiranom uzmaku ili predahu od realnosti, već mjesto okupljanja novih ideja, produbljenog razmišljanja o budućnosti, mjesto vrijednosti i nade.
Tina Konec (1992) diplomirala je slikarstvo na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani, na kojoj trenutno završava magistarski studij. Aktivno izlaže svoje radove u Sloveniji te u inozemstvu. 2018. godine primila je najveću moguću nagradu – Grand Prix 53. Međunarodnog Slikarskog Ex-tempore u Piranu za svoj rad Kristalizacija. Živi i radi u Ljubljani.

SKALINADA ARTIST-IN-RESIDENCE program organizira RAVNIKAR GALLERY SPACE u suradnji s Kreativnim kolektivom Kombinat iz Rijeke.

Opširnije:
www.facebook.com/events/606356733210350
http://www.skalinada.info/