Preskočite na glavni sadržaj

50 godina Svjetskog mjesta susreta glazbenih mladeži u Grožnjanu

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu već 50 godina okuplja mlade iz cijelog svijeta s osnovnim ciljem širenja glazbe i umjetnosti među mladima te poticanje razvoja talentiranih budućih umjetnika, a upravo 14. lipnja započinje cjeloljetna proslava jubilarne obljetnice na koju se naslanjaju pomno razrađeni programi edukacija.
vrijeme: 14.06.2019.
mjesto: Grožnjan
url: http://www.hgm.hr

Čaroban istarski gradić Grožnjan već pet desetljeća od lipnja do listopada postaje svjetsko mjesto susreta glazbenih mladeži i poznatih eminentnih stručnjaka iz područja glazbene, plesne i likovne umjetnosti kao i arhitekture, umjetnosti oblikovanja prostora, dramske umjetnosti i ostalih umjetničkih disciplina.
 
Stvaranje ovakvog centra imalo je veliko značenje tada za nas. To je bio most prema Europi. Osim toga, bili su to prvi hrvatski seminari, kojih kod nas prije nije bilo. Smatrao sam stoga da je važno podržati takvu ideju i napore entuzijasta koji su ju pokrenuli. Došao sam u Grožnjan na poticaj svog prijatelja Antuna Doličkog. – istaknuo je Vladimir Krpan, poznati hrvatski pijanist i pedagog koji je još davne 69-te godine prošlog stoljeća svirao prvi koncert u Grožnjanu na tek pristiglom glasoviru i pokrenuo val gostovanja iznimno cijenjenih umjetnika iz cijelog svijeta. Grožnjan je mjesto koje se ne propušta u svijetu umjetnosti i upisan je na kulturnu kartu svijeta. 
 Bitno je kazati da je Grožnjan, projekt Hrvatske glazbene mladeži, proglašen Svjetskim mjestom susreta glazbenih mladeži jer predstavlja međunarodni kulturni laboratorij za mlade posvećen promociji kulturnih vrijednosti, a time i Grožnjana, Istre i Hrvatske. Uz visoko umjetničko obrazovanje i brojne glazbene radionice opuštajući ambijent Grožnjana i ljepota  prirode nudi intelektualno i umjetničko obogaćivanje. 
Inače, Hrvatska glazbena mladež naša najznačajnija institucija posvećena glazbi i umjetnosti dio je međunarodne organizacije glazbenih mladeži Jeunesses Musicales International, najveće neprofitne organizacije posvećene mladim glazbenicima.
 
Svečana proslava jubilarne obljetnice projekta posvećenog mladima započinje 14. lipnja u podne nastupom Tuba euphonium ansambl Glazbene škole Kranj na kojoj sudjeluju učenici Glazbene škole Kamnik i Glazbene škole Celje nakon čega u 18 sati  slijedi Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Grožnjan (Koncertna dvorana „Kaštel“) na kojoj će biti uručene i posebne zahvale profesorima i suradnicima koji su doprinijeli razvoju Centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. Uz otkrivanje brončane ploče, rad  akademskog kipara Stjepana Divkovića povodom 50 godina djelovanja Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu i ovu će godinu koncert za publiku održati Vladimir Krpan te simbolično potvrditi snagu ove velike obljetnice posvećene mladima i to na univerzalnom jeziku ljudskog roda kojeg svatko razumije, a to je glazba.
 
Tijekom ljeta mlade umjetnike očekuju brojne radionice i seminari, kao što je škola za violončelo, violinu, harfu, harmoniku, klavir, trombon…, plesna škola, Međunarodna škola arhitekture, Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži… te Jazz is Back! BP najduži hrvatski i jedan od najpriznatijih svjetskih jazz festivala koji okuplja najpoznatija imena jazz i blues scene, a kojeg je osnovao Boško Petrović.
 
 „I Grožnjan je san. Dosanjajmo ga.” - naznačio je maestro Tonči Bilić, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži, inspiriran idejnim začetnicima projekta, velikim vizionarima.
 
Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladež u Grožnjanu održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i Istarske županije. Program podržava Općina Grožnjan, Austrijski kulturni forum Zagreb, Euro-unit grupa, Euro-unit music store, Online music shop, Yamaha, Eudora, Henkel Croatia, Hrvatska Elektroprivreda d.d. i Art Hill.
 
Detaljne informacije o edukacijama za mlade i koncertima potražite na www.hgm.hr, a sve su koncertne večeri za posjetitelje besplatne. (iz priopćenja HGM)