Preskočite na glavni sadržaj

Javni poziv za umjetničke radove u projektu Risk Change

Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci raspisao je Javni poziv za umjetničke radove za izložbu 'Mi nismo kao oni', koja će od 26. rujna do 10. studenog biti održana u tom muzeju, kao četvrta izložbena epizoda europskog projekta RISK CHANGE.
prijava: 14.07.2019
url: http://mmsu.hr/dogadaji/javni-poziv-za-umjetnicke-radove-projekta-risk-change/

Poziv je otvoren do 14. srpnja, a na njega se mogu javiti pojedinci i kolektivi iz Hrvatske, Europske unije i trećih zemalja, odnosno onih koje ne sudjeluju u programu Kreativne Europe.

Radove za izložbu odabrat će peteročlani žiri: kustosice MMSU-a Katerina Jovanović, Ksenija Orelj, Sabina Salamon i Marina Tkalčić te Vana Gović iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Izložba "Mi nismo kao oni" dio je pretprograma Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Kuhinja, a program je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, Ministarstva kulture i Grada Rijeke.

Kako navode iz riječkog MMSU, "u četvrtoj i finalnoj izložbenoj epizodi projekta RISK CHANGE, MMSU se bavi predodžbama kojima oblikujemo sliku Drugog te povijesnim i suvremenim stereotipima o stranim prostorima".

U temelju poziva i buduće izložbe nalazi se pitanje kako migracijska kriza utječe na sliku pridošlica. "Naime, suprotno suvremenim proklamacijama o poticanju kulturne raznolikosti, u vrijeme turbulentnih društvenih promjena doživljaj Drugoga često poprima negativan naboj vidljiv u isključivanju, odbojnosti ili negiranju, kreiranju fiktivne slike potencijalnog krivca za sve. Političko pitanje Drugog iz dana u dan i uz pomoć masovnih medija, aktualizira se kroz prepoznavanje stranca kao prijetećeg uzurpatora."

"Radovi, starije ili nove produkcije, pozvani su inspirirati se ne samo suvremenim oblicima redefinicije Drugog, već i promišljanjima o tuđem, utjelovljenim u frazama poput ne pravi se Englez, dužan k'o Grčka ili nije beg cicija koji u jeziku žive kao dio usmene predaje i folklora. Jedan od priželjkivanih pristupa ovom javnom pozivu jest prethodno navedeno oblikovati kroz humor."

Javni poziv je otvoren za raznolike umjetničke priloge koji se, navode iz riječkog muzeja, "naslanjanju na dokumentarna svjedočanstva i zapise, viceve, pošalice i parafraze o Drugom, pritom rasvjetljavajući njihovu emocionalnu podlogu, a možda i otkrivajući pozadinu koja potiče podgrijavanje starih ili nastanak novih stereotipa, pa se između suprotstavljenih opisa nas i njih, napredni – zaostali, topli – hladni, pošteni – nepošteni, radišni – poročni, izložbom nastoji nasmijati vlastitoj žudnji da budemo veći, glasniji, uspješniji i ljepši od onoga što jesmo". (Hina)