Preskočite na glavni sadržaj

Folklorni ansambl LADO nastupio u Budimpešti

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO i Mađarski državni narodni ansambl MÁNE održali su zajednički cjelovečernji koncert u Mađarskoj kući tradicije u Budimpešti, priopćio je u subotu LADO.
vrijeme: 14.06.2019.
mjesto: Mađarska; Budimpešta
url: http://www.lado.hr
Na koncertu, održanom u petak, umjetnici Ansambla LADO izveli su koreografije i glazbene brojeve iz svog ovogodišnjeg plesnog programa "Neka sjaji sunce svima“ dok se mađarski ansambl predstavio plesovima i pjesmama koje se temelje na životnom djelu cijenjenog mađarskog kompozitora, etnomuzikologa i filozofa Zoltána Kodályja.


Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO je rekla kako joj je drago što se suradnja dvaju ansambala, započeta 2017. u Zagrebu, nastavila u novoobnovljenom impozantnom sjedištu Ansambla MÁNE u Budimpešti, izrazivši nadu da se ona nastavi i ubuduće.


Ansambli su počeli surađivati u Mađarskom institutu u Zagrebu u programu prisjećanja na Antala Kricskovicsa, hrvatskoga plesnog umjetnika iz Mađarske koji je bio koreograf Mađarskoga državnog narodnog ansambla, a ujedno i umjetnik Lada.


LADO, profesionalni folklorni ansambl, osnovan je 1949. Ima 36 plesača, koji su i pjevači, te 14 glazbenika, a posjeduje više od 1200  kompleta izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote.


U ovoj godinil LADO obilježava 70 godina svog umjetničkog djelovanja nizom aktivnosti te uz pripremanje novog programa posvećenog plesovima i pjesmama Hrvata izvan domovine "Neka sjaji sunce svima", organizira i izložbu umjetničkih fotografija "LADO/RELJEFI/TRAGOVI" s kojom će posjetiti mnoge gradove u Hrvatskoj i inozemstvu.


Kako je najavljeno, u obljetničkoj godini planira se i snimanje dokumentarnog filma o radu profesionalnih umjetnika u suradnji s Nebojšom Slijepčevićem. Održat će i svoje tradicionalne korizmene i božićne koncerte, koncerte u sklopu ljetne turneje, svečane rođendanske koncerte u studenome, a uz to se posvetiti i održavanju edukativnih radionica i predavanja. (Hina)