Preskočite na glavni sadržaj

MUO: Izložba 'Klasici hrvatske fotografije' gostuje u Moskvi

Izložba "Klasici hrvatske fotografije" Muzeja za umjetnost i obrt, koja će predstaviti izbor najboljih radova nekih od ključnih ličnosti hrvatske fotografije dvadesetog stoljeća, otvara se u četvrtak, 27. lipnja u Multimedijskom umjetničkom muzeju u Moskvi.
vrijeme: 27.06.2019.
mjesto: Moskva
url: http://www.muo.hr

Izložba "Klasici hrvatske fotografije" kroz 80 fotografija predstavlja izbor radova ključnih autorskih ličnosti čija su djela obilježila razdoblje od početaka fotoreportaže tridesetih (Tošo Dabac, Đuro Janeković), preko pedesetih i šezdesetih godina (Milan i Slavka Pavić) obilježenih razvojem medija pod utjecajem drugih umjetnosti (konstruktivizam, apstrakcija) i subjektivne fotografije sve do radova Mladena Tudora sedamdesetih i osamdesetih godina koja bilježe hrvatsku i inozemnu stvarnost, no nadilaze jednostavnu dokumentarnost u duhu neorealistične poetike, ističu iz MUO.

"Predstavljene su tematski i formalno raznovrsne fotografije, koje unatoč svojoj prvotnoj namjeni (fotoreportaža, umjetnička fotografija, eksperiment...) danas promatramo u galerijskom kontekstu kao 'mala monografska predstavljanja' i svojevrsni pars pro toto pojedinih umjetničkih tokova prošlog stoljeća, prikazanih kroz djela vodećih fotografa vremena otkrivajući njihove interese i senzibilitete", rekla je o izložbi kustosica i autorica izložbe i Voditeljica zbirke starije fotografije MUO Dunja Nekić.

Ovo nije prvi puta da su njihova djela predstavljena na zajedničkoj izložbi. Godine 2012. izlagana su na izložbi naslovljenoj "Hrvatska fotografija okom Petera Knappa", premijerno prikazanoj u Cité internationale des Arts u Parizu, a potom i drugim hrvatskim i europskim gradovima.

Reprezentativna izložba "Klasici hrvatske fotografije" pokazuje izbor djela namijenjen poznavateljima i ljubiteljima povijesti hrvatske fotografije, ali i široj publici, a prvi je put predstavljena u Sankt Peterburgu 2017. godine. Prikazana djela pokazuju tematsku, stilsku i tehničku vrijednost u razvoju hrvatske fotografije potvrđujući stilsku sinkronost sa svjetskim zbivanjima, ali i istovremeno naglašavajući autorske specifičnosti obilježene prostorom i vremenom njihova nastanka, čineći ovu izložbu nezaobilaznom stanicom u proučavanju i uživanju u hrvatskoj fotografiju te njenom prezentiranju svjetskoj publici.

Kako ističu iz MUO, gostovanje izložbe, koja u glavnom ruskom gradu ostaje otvorena do 1. rujna, dio je međuinstitucionalne suradnje i razmjene izložbi između Muzeja za umjetnost i obrt i Multimedijskog umjetničkog muzeja iz Moskve, u sklopu koje je prije nekoliko dana u Zagrebu otvorena izložba velikog ruskog avangardnog umjetnika i fotografa Aleksandra Rodčenka. (Hina)