Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Nenada Voriha 'Super-vision'

Otvorenje izložbe slika Nenada Voriha 'Super-vision' održat će se u četvrtak, 27. lipnja 2019. u 19 sati, u prostoru Zbirke Joze Kljakovića i Likovnom centru na Rokovom perivoju 4, Zagreb.
vrijeme: 27.06.2019.
mjesto: Zagreb, Zbirka Joze Kljakovića i Likovni centar, Rokov perivoj 4
url: http://www.czlogz.hr/

'Otkada znam za sebe negodovao sam zato što Zagreb nema dovoljno neonskih znakova. Posebno u zadnje vrijeme kada su na Jelačićevom trgu uklonjeni neoni koji su bili neka od klasičnih ostvarenja hrvatskoga dizajna. Tu provincijsku poziciju naše prijestolnice (čijom se tobože velikom urbanošću ponekad hvastamo) ismijao je još godine 1934. Oktavijan Miletić u kratkom satiričnom filmu Zagreb u svjetlu velegrada. Zato slikar Nenad Vorih za motive svojih slika uzima stvarne metropole, gradove koji blješte od svjetala reklama, ureda ili ulica, poput New Yorka ili Šangaja. Njegov je osnovni postupak raspršivanje intenzivnih boja po različitim vizurama nebodera, tih simbola današnje zapadne civilizacije. Jer, neboder asocira na ekspanziju ljudske svijesti i ljudskog poduzetništva u, zemaljskom biću nedohvatne, visine neba. Trenutačni predsjednik SAD-a i samim time najmoćnija osoba Zapadnog svijeta, je tajkun koji je stekao značajan dio svoga kapitala upravo spekulirajući nekretninama, a posebno s neboderima na Manhattanu.
I kako da se tu snađe jedan slikar s ruba carstva? Nenad Vorih se divi ustitranom životu suvremenih metropola, ali ga ne idealizira. Gradovi su kod njega samo forma uz pomoć koje se igra silno mu dragim intenzitetima boja i njihovim bliještećim učinkom. To što slika su, zapravo, posve zaigrani gradovi, možda slični onima na platnima Emerika Feješa. Njegovi se prizori mogu gledati i kao imaginacija neuronskih mreža ljudskoga mozga kojima kolaju podražaji i podaci, a ne tek preslikavanje obličja monumentalnih arhitektonskih ostvarenja pod noćnim svjetlima. Te slike zaista djeluju kao mozgovi, upaljeni od nezaustavljiva rasta i bujanja koje prikazuju: i novih zgrada i svjetala i društva, koje sve to održava.' - Feđa Gavrilović

Opširnije:
https://www.facebook.com/events/400843003974147/