Preskočite na glavni sadržaj

More knjiga na Zrinjevcu: Intergalaktička književna ljetna oaza u središtu Zagreba

Zagrebački park Zrinjevac i ove se godine na dva tjedna pretvara u najpoželjniju plažu grada, zahvaljujući jedinstvenoj manifestaciji promocije knjige i čitanja More knjiga, koja će od 1. do 14. srpnja ponuditi Zagrepčanima i njihovim gostima bogat program književnih susreta, promocija i književnih radionica ali i dobre zabave u jedinstvenom ozračju središnje gradske oaze.
vrijeme: 01.07.2019.
mjesto: Zagreb; Zrinjevac
url: https://hr-hr.facebook.com/MoreKnjigaZrinjevac/
 

Manifestaciju već peti put za redom organizira izdavačka kuća Lumen s ciljem buđenja interesa za svijetom knjiga i čitanjem, a osmišljena je kao spoj umjetnosti i zabave kroz program koji posjetiteljima nudi dvotjedno uživanje u velikom broju besplatnih naslova na hrvatskom i engleskom jeziku nadohvat ruke, uz pravi ljetni ugođaj – koktele nazvane po knjigama, ležaljke i posebno dizajnirani prostor.


"Manifestacija More knjiga nastoji na drugačiji i inovativan način popularizirati knjigu i potaknuti što veći broj ljudi na čitanje. Uz promociju kulture čitanja, ovim projektom želimo integrirati i ostale aspekte umjetnosti, kao što su glazba, film, likovna umjetnost i dizajn te svim domaćim i stranim posjetiteljima tijekom ljeta ponuditi bogati kulturno-zabavni sadržaj u samom srcu Zagreba", istaknula je kreativna direktorica Mora knjiga Ana Marija Žužul.


Ovogodišnje izdanje, čiji dizajn prostora ponovno potpisuje umjetnik Mario Miše, pretvorit će omiljeni zagrebački park u intergalaktičku plažu, a svi posjetitelji će moći otputovati u svijet knjiga i dalekih galaksija svakoga dana od 10 do 24 sata.


Novi roman Georgea R.R. Martina


Kao posebno iznenađenje ovogodišnjeg programa za sve ljubitelje dobre literature organizatori su najavili lansiranje novoga romana planetarno popularnoga pisca Georgea R. R. Martina, autora serijala "Pjesma Leda i Vatre" po kojem je snimljena hvaljena HBO-ova serija "Igra prijestolja", koji pod naslovom "Vatra i krv" uz bogate ilustracije Douga Wheatleyja govori o tome "što je prethodilo svemu, 300 godina prije 'Igre prijestolja'". Zainteresirani posjetitelji imat će priliku kupiti najiščekivaniju knjigu godine 4. srpnja u 18 sati u zagrebačkoj knjižari Arkadija.


Na Zrinjevcu će o knjizi "Vatra i krv" i serijalu "Pjesma Leda i Vatre" riječi biti u petak 5. srpnja, kada će urednica Lumena Miroslava Vučić razgovarati s prevoditeljima Vladimirom Cvetkovićem Severom i Markom Kovačićem te Martinovim fanovima i urednicama Anom Briški Đurđevac i Sonjom Miličević Vukelić o tome "Zašto se ne možemo 'skinuti' s Martina?".


U programu su i predstavljanja romana "Živoliki" Jaya Kristoffa i "Carica Romanovih" C. W. Gortnera, te promocija znanstvene knjige i udžbenika iz pera Mirele Holy "Agencije za odnose s javnošću", kao i knjige "Televizijski program" Damira Matkovića, u kojoj taj dugogodišnji televizijski novinar piše o procesu proizvodnje televizijskog programa, o najvećim svjetskim proizvođačima programa te sažeto iznosi povijest i razvoj temeljnih televizijskih žanrova.


Uz novoobjavljene naslove i prigodne popuste, organizatori su pripremili i brojne zanimljivosti, među kojima su Lumen Art event, promocije najnovijih knjiga, filmske projekcije na otvorenom, druženja pod zvijezdama uz Music&Books x DJ Hrwoe te intergalaktički jazz by Harry Gustavson trio.


Kako djecu pretvoriti u ovisnike o čitanju


Kao važan programski segment izdvajaju se i aktivnosti u sklopu nacionalne kampanje za promicanje čitanja djeci "Čitaj mi", koje na Moru knjiga na Zrinjevcu donose četiri radionice za poticanje čitanja. Djeci će slikovnice čitati književna teoretičarka Marija Ott Franolić, a nakon čitanja s djecom vježbat će se njihove predčitačke vještine.


Osim klasika "Oprostite, jeste li vi vještica", čitat će priču o čitateljima "Uljuđeni vuk" (Becky Bloom i Pascal Biet), kojeg će nadopuniti "Atlasom pustolovina" Lucy Letherland; priču o pravu na različitost Pascala Bieta "Izgubio se jedan zeleni pas", te priču o čuđenju i želju za novim znanjima "Mjesečeva splav" (Sanja Lovrenčić i Pika Vončina). Radionice su u programu 2., 4., 8. i 10. srpnja u 17 sati.


"Čitanje je ugoda, a ne prisila. Nitko od nas ne voli ono što se mora, svi volimo ono što nam popravlja raspoloženje i diže razinu serotonina, hormona sreće, pa tako i djeca. Čitatelj se zbilja ne postaje zato što to traži školski program, i zato što se mora nešto pročitati. No, krenemo li ih odgajati u čitatelje zarana, od najranije dobi, mislim da nam je uspjeh zajamčen. Postaju ovisnici o čitanju, o dobrim knjigama, i onda je svijet ljepši a život lakši od zraka", poručila je urednica Lumen izdavaštva Miroslava Vučić. (Hina)