Preskočite na glavni sadržaj

MFF: Festivalski program spaja ozbiljne i opuštenije teme

MFF: Festivalski program spaja ozbiljne i opuštenije teme
Program ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, što se održava od 23. do 27. srpnja, sjedinjuje različite teme - tradicionalno podsjeća na problematične točke današnjeg svijeta, ali i u najvećem broju dosad donosi opuštenije uratke, komedije i glazbene filmove.
vrijeme: 23.07.2019.
mjesto: Motovun
url: https://motovunfilmfestival.com/
Odabrali smo najbolje filmove, a tek onda vidjeli da se u njima zrcali sve ono što se događa u svijetu u kojem živimo, rekao je Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala na konferenciji za novinare, održanoj u utorak u zagrebačkom Art Parku.


Kaže da se festival može smjestiti u jednostavnu jednadžbu 20+30+Poljaci+populizam. "Imamo 20 filmova u dugometražnom programu koji dolaze iz raznih krajeva Europe i svijeta, a tu je i 30 kratkih filmova kojima dajemo posebnu pozornost jer smo partneri s Europskom filmskom akademijom u izboru najboljeg kratkog filma starog kontinenta", napomenuo je.


Zemlja u fokusu ove je godine Poljska, pa festival predstavlja mlade autore koji su, ističe Mirković, svojim prvim filmovima ostvarili značajne uspjehe, dok program Populizam za početnike na filmsko dokumentaristički način istražuje taj u posljednje vrijeme sveprisutni fenomen. "Bez posebne namjere dogodilo se da s druge strane u programu imamo više nego ikad komedija, uglavnom dosta uvrnutih i iščašenih, ustvrdio je.


"Nastojali smo nabaviti i dosta glazbenih filmova jer smo ljetni festival i volimo da se oko nas svira, pa imamo i pet koncerata, puno DJ-a i nadamo se da Motuvun ponovno neće spavati pet dana i noći", dodao je.


Filmovi u duhu nepokorenog stava i vjere u bolji svijet


Milena Zajović, selektorica glavnog programa, smatra kako ovogodišnji program ponajbolje odražava ono što je bit festivala u Motovunu, s filmovima koji su u duhu nepokorenog stava i vjere da svijet može biti bolji. "Dosta filmova kroz različite žanrove govori o ekstremima, populizmu, eksploataciji, bitnim temama današnjice, a kao kontrapunkt tu su komedije i glazbeni program", dodala je.


U konkurenciji se ističu poljski film "Kler" Wojciecha Smarzowskog, priča o licemjerju i korupciji u Katoličkoj crkvi koji je u Poljskoj pogledalo pet milijuna ljudi, američka crnka komedija "Kombi sloboda" Kirilla Mikhanovskog o ruskom imigrantu, američki "Podržite djevojke" Andrewa Bujalskog o ekspolataciji žena na rubu političke korektnosti te kanadska dramedija "Žena mog brata" Monie Chokri, nagrađena u Cannesu.


Snažnu kritiku pop kulture i američkog društva donosi film "Vox Lux" Bradyja Corbeta, s Natalie Portman, Judeom Lawom i glazbom Sie, a koji je zanimljiv jer donosi i prijelomnu scenu terorističkog napada na Braču dok u pozadini trešti Tajčina pjesma "Hajde da ludujemo".


Kao jaku Zajović je najavila  selekciju filmova iz regije, osobito ženskih autorica, pa festival i otvara  slovenski film "Nikad više luzerica" Urše Menart, priča o generaciji koja dvoji hoće li ostati u svojoj zemlji ili emigrirati.


Tu je i nekoliko radova sadašnjih i bivših suradnika MFF-a, "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević, o zagrebačkj humanitarki koja je spašavala srpsku djecu iz ustaških logora, a Motovun će premijerno prikazati i dokumentarac "Tusta" Andreja Korovljeva o KUD Idijotima.


Glavni program  donosi i dva uspješna filma hrvatske producentice Zdenke Gold, makedonski  "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" i srpski "Šavovi" Miroslava Terzića, nastao po istinitim događajima o krađi djece u srpskom rodilištu tijekom nekoliko desetljeća.


Kratki filmovi konkuriraju za nagradu Europske filmske akademije


Inja Korać, selektorica programa Motovunski kratki, rekla je kako je MFF prvi hrvatski festival iz čije će kratkometražne selekcije pobjednik kandidirati za nominaciju nagrade Europske filmske akademije, a dosad je iz regije to samo bio Sarajevo Film Festival.


"Između 815 prijava  izabrali smo 30 filmova koji  su nas oduševili time što su u samo nekoliko minuta svojim narativom uspjeli ostaviti toliki trag da dugo razmišljamo o njima", ustvrdila je.


Mnogi od odabranih filmova su već sudjelovali na važnim međunarodnim filmskim festivalima, od Locarna i Sundancea do Clermont-Ferranda i Cannesa, a među odabranima su i filmovi Nine Violić, Danijela Žeželja, Miše Terzića.


Festival dodjeljuje Propeler Motovuna najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji, filmskokritičarsku Nagradu FIPRESCI, te nagradu kratkometražnom filmu, dok će Nagradu 50 godina za doprinos filmskoj umjetnosti primiti snimatelj Živko Zalar, "kojeg su oduvijek krasili visoki estetski kriteriji i vrsno poznavanje tehnike".


U svom 22. izdanju festival Motovun će biti domaćin nizu domaćih i inozemnih gostiju, dok će u glazbenom programu nastupiti Vojko V, Svemirko, Vlado Kreslin, Pankrti, Jeboton Ansambl te brojni DJ-i. U povodu premijere filma o KUD Idijotima priredit će se Dan i noć Idijota, s promocijom knjige "Život s Idijotima“ Nenada Marjanovića (dr. Fric) i koncertom Saleta Verude i njegovog novog bend Saša 21. (Hina)