Preskočite na glavni sadržaj

'Chris the Swiss' dobio Njemačku nagradu za dokumentarni film

U Stuttgartu je u okviru festivala SWR Doku Festival dodijeljena Njemačka nagrada za dokumentarni film (Deutscher Dokumentarfilmpreis). Anja Kofmel je za film 'Chris the Swiss' osvojila nagradu zaklade Norbert Daldrop za umjetnost i kulturu u iznosu od 5 000 eura.
vrijeme: 02.07.2019.
mjesto: Njemačka; Stuttgart
 

'Redateljica Anja Kofmel izražava sve ono što ne zna i ne može znati pomoću sredstava kojima, pored dokumentarne pripreme, izvanredno vlada, i to crtanjem i animacijom. Na taj način film postaje iznimno dirljiv, upravo na onim mjestima na kojima ona 'ulazi' u ulogu svojeg bratića Chrisa i nagađa o stvarima koje su ga motivirale. Redateljica pritom uspijeva obuhvatiti temu rata i fascinaciju koju rat može izazvati za 'djecu blagostanja', i to kroz prikazivanje privatnog, obiteljskog života mladog Chrisa. Ovo uspješno djelo je pronašlo i izmislilo vlastiti jezik daleko od uobičajenih načina dokumentarne naracije', stoji u obrazloženju žirija.

 

Njemačka nagrada za dokumentarni film po treći je put dodijeljena u sklopu festivala SWR Doku Festival, koji se ove godine održavao u Stuttgartu od 26. do 29. lipnja. Nagrada postoji od 2009., a fond od 20 000 eura namijenjen je da pobjednicima osigura financijsku pomoć pri sljedećem projektu. Više o nagradi (na njemačkom jeziku) možete pronaći na ovoj poveznici, kao i na ovoj.

 

Dokumentarno-animirani dugometražni film Anje Kofmel Chris the Swiss ranije ove godine osvojio je i Švicarsku filmsku nagradu u tri kategorije: najbolji dokumentarni film, najbolja glazba (Marcel Vaid) i najbolja montaža (Stefan Kälin).

 

Chris the Swiss nastao je u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Siniša Juričić, Nukleus film). Osim režije, Anja Kofmel potpisuje i scenarij. Okosnica priče i predložak za subjektivno ispričani animirani film je smrt mladog švicarskog novinara Christiana Würtenberga, koji je ubijen tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji. Film je svoju svjetsku premijeru imao prošle godine na Filmskom festivalu u Cannesu, u sklopu programa 'Tjedan kritike'. Od tada je prikazan i nagrađivan na festivalima diljem svijeta: u Annecyju, Karlovym Varyma, Locarnu, Sarajevu, Melbourneu, Strasbourgu, Berlinu, Trstu, Barceloni i mnogim drugima.

 

Izvor: HAVC