Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Maje Strgar Kurečić u Rovinju

Izložba „Drugi svjetovi“ suvremene hrvatske fotografkinje i sveučilišne profesorice Maje Strgar Kurečić otvara se 6. srpnja u izložbenom prostoru CVU Photo art Gallery „Batana“.
vrijeme: 06.07.2019.
mjesto: Rovinj, CVU Photo art Gallery Batana, Trg brodogradilišta 2
url: https://www.cvu-batana.com/

Prije otvorenja izložbe, 6. srpnja 2019. u 20,30 sati Maja Strgar Kurečić održat će predavanje uz projekcije, na temu „Foto-esej“. Otvorenje izložbe je u subotu, 6. srpnja 2019. u 21,30 sati.
           
Izložba „Drugi svjetovi“ suvremene hrvatske fotografkinje i sveučilišne profesorice Maje Strgar Kurečić donosi dio njezina najnovijeg ciklusa apstraktnih fotografija, gdje kreativno odgovara na sve izazove eksperimenta u procesu rada, pokazujući beskrajne mogućnosti uzleta mašte u svijetu vizualnih metamorfoza.

Kustosica izložbe i autorica predgovora u katalogu je Višnja Slavica Gabout, koja će izložbu i otvoriti. U tekstu predgovora ona između ostaloga kaže:

„Ciklus apstraktnih fotografija (...) „Drugi svjetovi“ višestruko (je) nagrađivan uglednim međunarodnim nagradama. (Kod njega) dominira boja kao samostalna činjenica, komunicirajući istodobno fotografski i slikarski. Sam apstraktni motiv tu nije rezultat prijepisa ili interpretacije realne zbilje, već je to nova, generička zbilja, nastala eksperimentom. Upravo ta predodžba realnosti kao umjetne tvorevine, nastale kemijskim procesom i modifikacijom jedne faze rada, smješta ovo stvaralaštvo u kategoriju apstraktne fotografije. Tim prije što je za Maju Strgar Kurečić proces rada ključni element stvaralaštva . (Jer) nju iznad svega zanima procesualnost; mijene i promjene koje nastaju doticanjima i sjedinjenjima tvari od kojih ona gradi paralelnu zbilju. A onda je posebno zanimaju efekti svega onoga novog i čudesnog nastalog sintezama i kemijskim reakcijama. Zato joj je beskrajno zanimljivo otkrivati trenutke najvećega sjaja boja i pratiti susrete formi „drugih svjetova“. Svjetova koje ona, poput demijurga i čarobnjaka, kreira sama „u intimi svoje sobe“, miješajući u magičnoj kućnoj posudi boje i tekućine, uz dodatak tajnovitih sastojaka, kao po nekom starom alkemičarskom receptu: „Malo ulja, prstohvat zlatnoga praha, malo crvene, kap zelene, kocka leda, sve pustiti da se prožme....“.  Rezultat je uvijek neizvjestan, ali zato i neobično uzbudljiv, jer te su tvari u međusobnim odnosima nestalne i nestabilne, promjenjive i nepredvidive, pa autorici - njezinu likovnom oku i imaginaciji, ostaje da prepozna i fotoaparatom „uhvati“ trenutke njihova sjedinjenja. Isto tako, da zabilježi tijek stvaranja i razgradnje mnogih formi i njihovih fraktala, koji nam - apstrakni, ali i asocijativni, u jednome trenutku nalikuju mikroskopskim strukturama i primordijalnim organizmima, a već u drugome imaginarnim krajolicima i kozmičkim predjelima.“ (prilagođeno iz predgovora, Višnja Slavica Gabout)

Izložba DRUGI SVJETOVI moći će se razgledati do 28.7.2019., u radno vrijeme galerije. Ulaz na izložbu je slobodan.