Preskočite na glavni sadržaj

U Muzeju ninskih starina predstavlja se izložba o arheološkim slojevima liburnskoga Zadra

U četvrtak, 4. srpnja 2019. u 21 sat, u Muzeju ninskih starina otvara se izložba Arheološkog muzeja Zadar „U temeljima grada – Iz arheoloških slojeva liburnskoga Zadra“. 
vrijeme: 04.07.2019.
mjesto: Samobor

Autorice stručne koncepcije i postava su viša kustosica Natalija Čondić i kustosica Morana Vuković.

Živeći u neprekinutom kontinuitetu najmanje tri tisuće godina, grad Zadar je i dalje privlačan kao urbani centar i mjesto za život. Neminovne su promjene, a sve one nose i potrebu za popravcima, ažuriranjima infrastrukturnih mreža i novim izgradnjama. Svakim iskopom na Poluotoku otkriven je neki segment bogate prošlosti, a oni najstariji obično su najosjetljiviji. Rijetko pronalazimo sačuvane i netaknute slojeve iz prapovijesnog, željezno-dobnog odnosno liburnskog razdoblja Zadra, međutim, materijalni ostaci su brojni.

Ovom izložbom prikazuju se odabrana arheološka istraživanja provedena u posljednjih dvadesetak godina i nalaze pronađene u tim prilikama. 

Izložbom se prikazuje Jadran i Zadar u 1. tisućljeću prije nove ere, a probranim importiranim i domaćim materijalom razotkriva dio svakodnevnog života zadarskih Liburna. Izložba je prvi put  javnost predstavljena 2017. Godine u Arheološkom muzeju Zadar, a nakon toga je gostovala u muzejima diljem Hrvatske te u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.