Preskočite na glavni sadržaj

Nakon rekordne sezone, 'Žar ptica' novu otvara predstavom o vršnjačkom nasilju

U sezoni 2018./19. zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica odigralo je najviše predstava do sad, zabilježivši više od 52 tisuće posjetitelja, a novu sezonu 2019./20. kazalište na Bijeničkoj otvorit će 27. rujna premijerom predstave 'Ako kažeš, gotov si!' o problemu vršnjačkog nasilja u režiji Krešimira Dolenčića.
vrijeme: 27.09.2019.
mjesto: Zagreb; GK Žar ptica, Bijenička 97
url: http://zar-ptica.hr/

"Na kraju smo još jedne uspješne sezone u Žar ptici, koju obilježava do sada najveći broj izvedbi. Brojke kažu da smo od rujna do lipnja odigrali rekordnih 311 predstava, s 52 401 gledateljem, što je za 11 predstava više nego prošle sezone", stoji u priopćenju Žar ptice.


Najizvođenija predstava sezone bio je "Gulliver" Jonathana Swifta u režiji Saše Božića i Ksenije Zec, premijerno izvedena u rujnu 2018. Na drugom je mjestu dugogodišnji hit "Dnevnik Pauline P.", prema romanu Sanje Polak u režiji Snježane Banović, koji ulazi u 15. godišnjicu igranja. Među najizvođenijima je i kultna "Družba Pere Kvržice" Mate Lovraka u režiji Olivera Frljića koja se već osam godina, od premijerne 2011. godine, drži na samom vrhu popularnosti.


Novu sezonu 2019./20. Žar ptica otvara 27. rujna premijerom predstave "Ako kažeš, gotov si!" koju prema tekstu Dine Vukelić režira Krešimir Dolenčić.


"Sve češći i nikad dokraja iskorijenjen problem vršnjačkoga nasilja nažalost pogađa djecu više nego što mislimo, a pritom žrtva ili počinitelj može postati bilo tko", stoji u najavi. Kolege iz školskih klupa, kvartovsko društvo s klupice u parku, braća i sestre, bratići i sestrične, prijatelji i poznanici, prijatelji prijatelja i poznanici poznanika – svi se oni mogu naći s jedne ili s druge strane začaranog kruga bullyinga.


Kako se zaštititi? Kako se suočiti s problemom? I kakav je osjećaj kada se nađeš na meti, i to onih koji su ti najbliži?


"S druge strane svi želimo da nam djeca odrastaju u poticajnoj zajednici u kojoj će svatko naći svoje mjesto i biti sretan. Djeca to zaslužuju, a na odraslima je obveza da im u tome pomognu. I kazalištu za djecu, kao značajnom dijelu zajednice obveza i odgovornost je javno progovoriti o ovom problemu i pripomoći ustanovama koje se bave radom s djecom u rješavanju i prevenciji međuvršnjačkog nasilja", ističu iz Žar ptice.


Predstava nastaje u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba a u njoj igraju Amanda Prenkaj, Nataša Kopeč, Lucia Stefania Glavich Mandarić, Marko Hergešić, Petar Atanasoski i Bogdan Ilić.


Nastavlja se tradicija besplatne predstave za prvašiće


I ove jeseni GK Žar ptica nastavlja s tradicionalnom akcijom "Dragi prvoškolci, dobrodošli u Vaše kazalište", kojom na početku nove školske godine djeci koja kreću u prvi razred daruje besplatnu predstavu.


Ove godine bit će to u nedjelju 8. rujna u 11 sati, kada će svi moći besplatno pogledati dugogodišnji hit "Naša je mama postala zmaj". Prema nagrađivanom tekstu Nives Barišić Madunić i u režiji Marija Kovača, Amanda Prenkaj i Zrinka Kušević igraju dvije djevojčice koje kreću na bajkovito putovanje u potrazi za svojom mamom – Ana Marijom Vrdoljak. U predstavi još glume Ante Krstulović, Berislav Tomičić i Drago Utješanović.


"Koje su sve prepreke morale svladati da bi došle do svoje mame i kako su je na kraju prepoznale vidjet ćemo na našoj prvoj jesenskoj matineji, za koju se besplatne ulaznice preuzimaju sat vremena prije početka predstave, na blagajni kazališta", poručuju iz Žar ptice. (Hina)