Preskočite na glavni sadržaj

More knjiga: Novi naslovi iz nakladničke produkcije Lumen izdavaštva

Nakladnik Lumen predstavio je u srijedu u Zagrebu četiri nova naslova iz svoje bogate produkcije prijevodne književnosti, a kao perjanicu aktualne nakladničke proizvodnje urednica Miroslava Vučić najavila je novi roman planetarno popularnog pisca Georgea R.R. Martina 'Vatra i krv'.
vrijeme: 03.07.2019.
mjesto: Zagreb
url: https://hr-hr.facebook.com/MoreKnjigaZrinjevac/

"George Martin doista je neobičan pisac. Umjesto da nam otkrije što će se dogoditi sa završnicom njegova serijala 'Pjesma Leda i Vatre', za koji nam još uvijek duguje romaneskni kraj priče, on se odlučio vratiti 300 godina unatrag, u vrijeme koje je prethodilo prvom romanu po kojem je snimljena hvaljena HBO-ova serija", rekla je Vučić na predstavljanju u sklopu manifestacije More knjiga na zagrebačkom Zrinjevcu.


U knjizi "Vatra i krv" Martin nam, uz ostalo, otkriva kako su nastale Zapadne zemlje, tko ih je stvorio, tko je i od čega napravio Željezno prijestolje, otkuda dolaze tri zmajska jajeta, pojasnila je Vučić.


Posebno je pohvalila prijevod, koji potpisuju Vladimir Cvetković Sever i Marko Kovačić, a za koji je bilo nužno "golemo poznavanje starije hrvatske književnosti, jezika i povijesti kako bi Martinov jezik i na hrvatskom zvučao jednako uvjerljivo kao u izvorniku". Knjiga je opremljena s 80 crno-bijelih ilustracija strip crtača i dizajnera Douga Wheatleyja.


Prodaja Martinova novog romana službeno počinje u četvrtak, 4. srpnja u zagrebačkoj knjižari Arkadija, u 18 sati, a na Zrinjevcu će o knjizi i serijalu riječi biti u petak 5. srpnja.


Još tri "must read" naslova


Kao još jedan naslov koji "svaki obrazovan čitatelj mora uvrstiti u najuži krug svoje lektire" Vučić je navela povijesni roman "Carica Romanovih", "raskošnu, uzbudljivu i nadasve tragičnu priču" o posljednjim godinama dinastije Romanov, utemeljenu na arhivskim dokumentima, iz pera američkog pisca C.W. Gortnera. Knjigu je na hrvatski prevela Ana Josić.


Lumen je objavio i fantastični postapokaliptični tehnotriler za mlade "Živoliki" Jaya Kristoffa (prijevod Ana Briški Đurđevac), koji se čita poput "Romea i Julije u kontekstu Blade Runnera". Knjigu je Vučić najavila kao inventivnu, napetu i optimističnu priču koja postavlja niz pitanja o umjetnoj inteligenciji i potiče mlade da razmisle o tome kako će oblikovati svijet budućnosti.


"Zimnik" Terryja Pratchetta, treći je nastavak fantasy serijala za djecu i mlade kojemu su prethodili romani "Tiffany protiv vilinske kraljice" i "Šešir pun neba", u prijevodu Marka Marasa. Riječ je o knjizi u kojoj Pratchett "postavlja najvažnija pitanja o pojedincu i sudbini", te "istančanim osjećajem za prikaz krajolika, dobrote i hrabrosti pustolovine svojih likova pretvara u remek-djela".


Radionice za najmlađe


Kao važan programski segment Mora knjiga Vučić je izdvojila radionice u sklopu nacionalne kampanje za promicanje čitanja djeci "Čitaj mi", koje vodi književna teoretičarka Marija Ott Franolić.


"O kulturi čitanja moramo razgovarati svakodnevno, to nam mora biti svakodnevna briga, svakodnevni vrlo ozbiljan posao. Licemjerno je razgovarati o tome kako tinejdžeri ništa ne čitaju; ne možete od njih očekivati da počnu čitati s 15 godina. Čitatelja se odgaja od najranije dobi", istaknula je. Čitateljske navike prvenstveno se grade unutar obitelji, napomenula je, a manifestacije poput Mora knjiga služe kako bi popularizirale knjigu.


Uz novoobjavljene naslove i prigodne popuste, organizatori su pripremili i brojne zanimljivosti, među kojima su Lumen Art event, filmske projekcije na otvorenom, druženja pod zvijezdama uz Music&Books x DJ Hrwoe te "intergalaktički jazz" by Harry Gustavson trio. (Hina)