festival

Op Art 2017.


vrijeme: 20.05.2017. - 20.05.2017.19 h
mjesto: Opatija

Multimedijalni Op Art festival 2017. održava se već trinaestu godinu za redom, te se kao svake godine realizira u proljeće, točnije 20. svibnja, u 19 sati, u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji. Festival donosi raznovrstan program u kojem su zastupljeni fotografija, ples/performans, prezentacija knjige i glazba (koncert).

Ovogodišnji Op Art festival posvećen je ženama. Program započinje promocijom knjige „Tijelo u dijalogu- ženske performativne prakse u Hrvatskoj“- autorice Ružice Šimunović. U knjizi koja je svojevrstan pregled ženskog performansa od 1970-tih do danas, a pisana u formi intervjua, zastupljeno je dvadeset hrvatskih umjetnica performansa, među kojima je svoje mjesto našla i svestrana umjetnica Tajči Cekada, s kojom se nastavlja drugi dio Op Arta.

Čekadina fotografska izložba „Biljni svijet u hrvatskim javnim ustanovama“ uprizoruje stanje društva kroz refleksiju (su)života biljaka i bespuća birokracije tih istih ustanova, odnosno gubitak motivacije i venulost pod anonimnim autoritetima, te „čekanju“ kao jednoj od inherentnih aktivnosti društvenih i ekonomskih relacija moći i društvenih podjela.

Na „čekanje“ se nastavljamo s plesnim performansom „Mrtvo vrijeme“  Umjetničke organizacije Kabinet, na čelu sa Ivanom Kalc i njenim plesačicama;  Kristina Žuvela, Sanda Hunjak, Tereza Korošec, Nika Krajnović, Marta Slaviček, Fanni Tutek Hajnal i Tajči Čekada, a odmah nakon Kabineta, na prekrasnoj  terasi ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer imat ćemo ekskluzivnu  priliku poslušati elektronsko-eklektični duo MED - Marte Slaviček i Saše Matića.

Osim poveznica među najavljenim umjetnicama, ovogodišnji OpArt festival bavi se ženskim tijelom kao medijem, tijelom kao društvenim konstruktom, te inzistira na političkoj vidljivosti žena.

Tagovi: op art, festival

Uskoro: