Preskočite na glavni sadržaj

Koprodukcija ZKM-a i Nowy Teatra premijerno u srpnju u Varšavi

Zagrebačko kazalište mladih kao posljednju premijeru sezone najavljuje, 11. srpnja, u Varšavi, predstavu 'Erasmus', koprodukciju s poljskim kazalištem Nowy Teatr koja kroz problematizaciju principa istoimenog europskog stipendijskog programa studentske razmjene istražuje održivost humanističkih postulata na kojima se temelje suvremene demokracije.
vrijeme: 11.07.2019.
mjesto: Poljska; Varšava
url: http://www.zekaem.hr
Kako se ističe u najavi, kroz ideju stipendijskih zajednica Erasmus, programa razmjene koji je ime dobio po velikom nizozemskom filozofu i teologu, predstava se bavi pitanjem ima li još prostora za humanističke ideje u raspravi o Europi, i što će se dogoditi kada se humanistička misao postavi u središte razmišljanja o europskoj utopiji?


"Jesmo li još uvijek u stanju vjerovati u duhovni pakt koji je predložio Erasmus, s punom, možda naivnom odgovornošću prema uzvišenim idejama? Imamo li prostora za motiviranje političkih i društvenih aktivnosti i izgradnju zajednice kroz kriterij čovječanstva? Mogu li studenti Erasmus projekta biti misionari europske nade, poričući tezu o raspadu te prekrasne utopije na svakom koraku, ili su oni tek skup potpuno različitih težnji?", neka su od pitanja kojima se predstava bavi.


Premijera će biti 11. srpnja u Nowy Teatru u Varšavi. Režiju potpisuje Anna Smolar, glazbu Jan Duszyński, scenografiju i kostime Anna Met, a u glumačkom ansamblu su i glumci ZKM-a Tina Orlandini i Adrian Pezdirc. 


Predstava je dio projekta Europski ansambl, u kojemu koprodukcijski sudjeluju ZKM, Staatstheater Stuttgart i Nowy Teatr iz Varšave, a u sklopu kojeg nastaju tri predstave. Prva predstava, "Imaginarna Europa" redatelja Olivera Frljića, premijerno je izvedena u Stuttgartu u travnju ove godine. Treća predstava, "Vječni malograđanin" Ödöna von Horvátha u režiji Anestisa Azasa premijerno će biti postavljena u ZKM-u, a sve predstave nastale u sklopu projekta bit će prikazane u svakom od tri grada u obliku mini-festivala.


Novu sezonu otvara 21. rujna praizvedba teksta Ivora Martinića


"Erasmus" je posljednja premijera ZKM-ove kazališne sezone 2018./2019., u kojoj je taj teatar realizirao osam novih naslova; "Probu orkestra", "Huddersfield" "Pansion Eden", "Mladež bez Boga" (u koprodukciji s Montažstrojem), "Eichmana u Jeruzalemu", te "Tri X i ja", uz "Imaginarnu Europu" nastalu u sklopu projekta Europski ansambl. Također, u protekloj sezoni, u suradnji s kazalištem Ulysses Euripidove "Bakhe" u režiji Lenke Udovički postale su dio repertoara ZKM-a.


U sezoni 2018./19. čak četiri ZKM-ove predstave proslavile su 50. izvedbu, "Črna mati zemla", "Zdrav i čisti dom, to je baš po mom", "Sherlock Holmes" i "Junaci Pavlove ulice". Odigrano je 280 profesionalnih izvedbi, te 17 izvedbi predstava s titlovima na engleskom jeziku, koje je u ZKM-u, na festivalima i u drugim kazalištima pogledalo ukupno 44 242 gledatelja.


Kazalište je u sezoni 2018./19. osvojilo i deset nagrada, među kojima na 58. Međunarodnom kazališnom festivalu MESS u Sarajevu BiH Nagradu Rejhan Demirdžić za najboljeg mladog glumca (Adrian Pezdirc za ulogu u predstavi "Ono što nedostaje" u režiji Selme Spahić), Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje u drami (Igor Vuk Torbica za predstavu "Tit Andronik" Williama Shakespearea), te na 33. Gavellinim večerima nagradu za najbolju mušku ulogu (Rakan Rushaidat za Arona u predstavi "Tit Andronik").


ZKM najavljuje niz ljetnih gostovanja, na 14. Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu i 33. Festivalu Grad teatar Budva (Crna Gora), 59. Ohridskom ljetu, Ohrid (Sjeverna Makedonija), 65. Splitskom ljetu, te 23. Festivalu Shakespearea u Gdanjsku, Poljska.


Nova ZKM-ova kazališna sezona 2019./2020. bit će najavljena na tiskovnoj konferenciji koja će se održati 17. rujna, a otvorit će ju, 21. rujna, praizvedba teksta Ivora Martinića "Dobro je dok umiremo po redu" u režiji Aleksandra Švabića. (Hina)