Preskočite na glavni sadržaj

Proglašenjem pobjednika završeni 10. Đakovački rezovi

Ovogodišnji jubilarni, deseti Đakovački rezovi održani su od 26. do 28. lipnja na đakovačkom Korzu. Zlatno srce Slavonije dodijeljeno je ruskom filmu 'Knjiga mora' redatelja Alekseja Vakhruševa.
vrijeme: 28.06.2019.
mjesto: Đakovo
url: http://djakovacki-rezovi.hr/
Ove godine na Srce Slavonije je prijavljeno čak 178 filmova iz preko pedeset zemalja svijeta, a selekcijska komisija je izabrala njih osamnaest koji su prikazani đakovačkoj i drugoj publici, između ostalih filmovi autora iz Australije, Grčke, Indonezije, Kanade, Meksika, Novog Zelanda, Perua, Portugala, Rumunjske i Španjolske, uz domaće autore iz Hrvatske. Prve projekcije održane su u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo 26. lipnja, a manifestacija je došla svome kraju u petak 28. lipnja svečanim proglašenjem pobjednika na Korzu.

O najboljim filmovima odlučivao je tročlani žiri u sastavu Antonio Nuić, filmski redatelj i predavač na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, kao predsjednik žirija te članovi dr. sc. Boris Jokić, pedagog i psiholog i Zoran Marić, etnolog


Najbolji film desetih Đakovačkih rezova i dobitnik Zlatnog srca Slavonije je ruski Knjiga mora redatelja Alekseja Vakhruševa. Srebrno srce Slavonije dobio je brazilski film Boja kože redateljice Livie Perini, a Brončano srce Slavonije brazilski film Osmildo redatelja Pedra Daldegana.


Nagradu Posebno srce Slavonije dobila je španjolsko–grčka koprodukcija Naš život kao dječje izbjeglice u Europi (Nuestra vida como niños refugiados en Europa) redateljice Silvie Venegas.


Tradicionalno je održana i radionica animacije za najmlađe, koju su vodili Nataša Dorić i Aleksandar Muharemović.


Deseti Đakovački rezovi održani su pod pokroviteljstvom i uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Đakova.


Izvor: HAVC