Preskočite na glavni sadržaj

Novi plesni rad Marjane Krajač: 'Koreografska fantazija br. 4: pas de deux'

Novi rad iz serije Urgentnih fantazija, autorice i koreografkinje Marjane Krajač bit će premijerno izveden 9. srpnja, u 19,30 sati, na specifičnoj lokaciji u donjem dijelu grada.
vrijeme: 09.07.2019. 19,30 h
mjesto: Zagreb; BCI – GI – 7. razina, Vukovarska 72
url: http://www.sodaberg.hr/
'Koreografska fantazija br. 4: pas de deux' četvrti je rad iz nagrađivane serije radova (Nagrada Hrvatskog glumišta za izuzetno koreografsko postignuće i Godišnja nagrada Strukovne Udruge plesnih umjetnika Hrvatske za koreografiju) koreografkinje Marjane Krajač, koja je otvorila cijelo polje razmatranja koreografskog prilazeći plesu kao poetskoj, intuitivno-političkoj i strukturalnoj praksi.
 
U izvedbi dvoje i petoro plesnih umjetnika_ca; Sare Piljek & Marina Lemića te Marine Brajdić, Maje Jakuš-Mejarec, Ive Katarinčić, Nike Sarajlija i Dore Sarikaye, 'Koreografska fantazija br. 4: pas de deux', istražuje ples u dvoje i njegove strukture. U kompleksnom arhitekturalnom okolišu donjeg dijela grada, izvedba se bavi različitim implikacijama materijalnosti pokreta, a rad objedinjuje specifični glazbeni komad skladatelja i istraživača zvuka Alvina Luciera, pod nazivom Music on a Long Thin Wire.
 
'Koreografska fantazija br. 4: pas de deux', razmišlja o prostoru plesa kao susretu materijalnih, strukturnih i vremenskih elemenata koji u horizontalnoj ravni nose zalog moderne, potvrđujući i dekonstruirajući njenu povijest. Različiti elementi zvuka, plohe i oblika susreću se uvijek iznova, pokušavajući formulirati ideje iz kojih učimo nešto o karakteru i teksturi okoliša koje nas na različitim razinama okružuje i formatira. 
 
Premijera: 9. srpnja u 19:30 sati
Daljnje izvedbe: 10., 11., 12. i 13. srpnja u 19:30 sati
Adresa lokacije: BCI – GI – 7. razina, Vukovarska 72. Ulaz na sve izvedbe je slobodan.
 
Marjana Krajač jedna je od najistaknutijih hrvatskih koreografkinja. Autorica je brojnih koreografskih, autorskih i istraživačkih radova koji često proširuju granice razumijevanja plesnog i koreografskog medija. Dobitnica je Nagrade Hrvatskog glumišta za izuzetno koreografsko ostvarenje i Godišnje nagrade strukovne Udruge plesnih umjetnika Hrvatske za koreografiju. Njezin umjetnički rad obuhvaća više od petnaest godina kontinuiranog umjetničkog stvaranja u lokalnom i internacionalnom kontekstu, često strukturirajući smjernice o plesnoj umjetnosti i njenom širem značenjskom teritoriju.