Preskočite na glavni sadržaj

11. Monoplay od 19. do 23. kolovoza u Zadru

Festival sola 'Monoplay' održat će se od 19. do 23. kolovoza u Zadru, a njegovo će 11. izdanje otvoriti plesna izvedba 'Strangely enough' talijanskog umjetnika Francesca Scavette u izvedbi Gry Kippeberg, kao prva od ukupno sedam solo izvedbi renomiranih svjetskih i domaćih plesnih umjetnika uvrštenih u ovogodišnji festivalski program.
vrijeme: 19.08.2019.
mjesto: Zadar
url: http://www.monoplay.eu/

Kako se ističe u najavi, festival Monoplay prvi je i jedini domaći festival specijaliziran za solo izvedbe u području suvremenog plesa. Glavni festivalski program, koji se održava u Kazalištu lutaka u Zadru, otvara plesna izvedba "Strangely enough" talijanskog umjetnika Francesca Scavette u izvedbi Gry Kippeberg, koja se bavi vezom između fizikalnosti i percepcije intimnih stanja.

Norveška koreografkinja i izvođačica Mette Edvardsen drugog dana festivala predstaviti će solo "Black", izvedba koja "predstavlja igru u vremenu i prostoru gdje je samo tijelo fizički prisutno", a izvođačica izvodi radnje i barata nevidljivim predmetima te "neprestano pokušava premostiti nepobjedivi jaz između misli i iskustva, između onoga ovdje i ondje".

Pol Pi je brazilski umjetnik koji živi u Francuskoj, s poljem interesa na širem razumijevanju koreografskog područja, na sjećanju i prolaznosti, jeziku i prevođenju te pojmu arhiva u plesu. Treći festivalski dan uključuje njegovu izvedbu "Ecce (h)omo", koja se bavi pojmom nasljeđa u plesu kroz interpretaciju plesnog ciklusa Afectos Humanos njemačke koreografkinje Dore Hoyer.

Četvrti festivalski dan predviđen je za predstavljanje solo projekata domaćih umjetnika, Ivane Kalc, Nastasje Štefanić i Šimuna Stankova. "Next Big Thing" Ivane Kalc predstava je o produktivnosti, radu, vrijednosti i smislu umjetničkog rada, koja se bavi i frustracijom, defetizmom i nezadovoljstvom koje se može pojaviti tijekom procesa samopromocije i samoprodaje.

"Viola, ja i nas dvije" Nastasje Štefanić predstavlja autobiografsko poigravanje i preispitivanje odnosa pokreta i zvuka te živog i neživog, unutar izvedbenog formata koji je na granici između plesnog performansa i eksperimentalnog koncerta. "Not So Simple Sample" Šimuna Stankova bavi se principima remixa/sample-a u glazbi koji se potom prevode u plesni materijal.

Ovogodišnji Monoplay zatvara se uz nekonvencionalnu izvedbu istaknute talijanske kazališne skupine Fanny & Alexander, predstavu "Him", koja uključuje projekciju filma o "Čarobnjaku iz Oza" te izvođača (Marco Cavalcoli) koji predstavlja figuru malog diktatora-dirigenta opsjednutog filmom i koji ga neprestano sinkronizira, pripisujući si sve uloge i sav zvuk: glasove, glazbu i zvučne efekte.

Kao uvod u festival najavljeno je održavanje edukativne platforme "Stream Zadar", na kojoj će mladi plesni umjetnici dobiti priliku za usavršavanje uz vodeće plesne umjetnike, a za vrijeme trajanja festivala u prostoru crkve Sv. Dominika u Zadru održat će se drugo po redu izdanje "Monoaze", jedinstvenog umjetničko-ugostiteljskog projekta  gdje će se održati nekoliko izložbi, prezentacija, predstavljanja knjiga te koncerata i glazbenih slušaonica.

"Već jedanaestu godinu za redom, Zadar u kolovozu postaje središte specifičnih plesnih izvedbi te središnje mjesto za ples u Hrvatskoj", poručuju organizatori, Zadarski plesni ansambl i umjetnička organizacija 21:21 iz Zagreba. Monoplay financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar, Zadarska županija i Zaklada Kultura Nova. (Hina)