Preskočite na glavni sadržaj

Izložba u povodu 32. godišnjice otvorenja Muzeja Mimara

Muzej Mimara u Zagrebu 17. srpnja obilježava 32. obljetnicu. Tom prigodom otvorit će se izložba 'Arhitektura Školskog foruma – ideja, realizacija, adaptacija' koja će podsjetiti na povijest zgrade u kojoj nekada je bila škola, a danas se nalazi muzej.
vrijeme: 17.07.2019.
mjesto: Zagreb, Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5
url: http://www.mimara.hr

Zgrada nekadašnjih srednjih škola na Rooseveltovom trgu, takozvani Školski forum, impozantan je spomenik historicističke arhitekture u sklopu kojega je 17. srpnja 1987. godine otvoren Muzej Mimara. Sagrađena na inicijativu dr. Isidora Kršnjavoga krajem 19. stoljeća, u svoje je vrijeme slovila kao najmoderniji kompleks srednjih škola na području hrvatskih zemalja što su se nalazile u sklopu Austro-Ugarske Monarhije. Stoljeće duga obrazovna uloga ovoga arhitektonskog zdanja godine 1987. obogaćena je novim kulturnim slojem, jer je središnji korpus (prostori nekadašnje realne gimnazije) prenamijenjen u muzej za smještaj zbirke umjetnina gospodina Ante Topića Mimare.

Zbog takvog bogatog značenja za hrvatsku kulturu te niza drugih nataloženih vrijednosti što ih spomenici nepokretne baštine posjeduju, u povodu 32. godišnjice otvorenja Muzeja Mimara postavljena je  izložba što pruža povijesni pregled „života“ zgrade Školskog foruma u njegovim ključnim točkama: historicističkoj ideji i realizaciji za koje je zaslužan jedan od najvećih utemeljitelja modernog hrvatskog društva, dr. Isidor Kršnjavi, te u konačnici suvremenoj adaptaciji u muzejski prostor, čime je ostvarena vizija gospodina Ante Topića Mimare o darovanju bogate umjetničke zbirke hrvatskom narodu u trajno naslijeđe. Smještanjem zbirke u središte Kršnjavijevog Školskog foruma, u srcu Donjega grada nastao je jedinstven spoj nepokretne i pokretne kulturne baštine, a na svima nama je da ovo vrijedno kulturno blago štitimo, istražujemo i neoštećeno predamo budućim generacijama u naslijeđe.

www.mimara.hr