predstava

Premijera 'Mizantropa' u riječkom HNK


vrijeme: 24.05.2017.
mjesto: HNK Ivana pl. Zajca

Komedija Jeana-Baptistea Poquelina Molierea "Mizantrop" izvest će se 24. svibnja u HNK Ivana pl. Zajca u režiji Igora Vuka Torbice, a to će biti prva izvedba ovog teksta u Rijeci. 

Intendant Marin Blažević na konferenciji za novinare istaknuo je da je jedan od razloga za postavljanje te komedije na scenu riječkoga HNK mnogo puta iskazana želja riječke publike za izraženijim glumačkim i dramskim predstavama, komedijama. Drugi razlog je taj što je "Mizantrop" jedan od najznačajnijih dramskih tekstova zapadnog civilizacijskog okruženja, a treći je angažman Igora Vuka Torbice, kojim se nastavlja suradnja riječkoga HNK s istaknutim redateljima nove generacije.

Uz to, vrijednost predstave je gostovanje glumice Katarine Bistrović Darvaš, jedne od ključnih glumica svoje generacije te sudionice u stvaranju određene kazališne poetike u bitnim predstavama redatelja "novog hrvatskog kazališta", kazao je Blažević.

Ravnateljica Hrvatske drame HNK Jelena Kovačić istaknula je da je Igor Vuk Torbica s režijom predstave "Hinkemann" Zagrebačkog kazališta mladih na upravo završenom Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci oduševio stručni žiri i gledatelje te je dobitnik nagrade za najbolju režiju, a predstava je proglašena najboljom predstavom u cjelini.  Torbica se potvrdio kao jedan od najboljih redatelja mlađe generacije, kazala je. Ocijenila je i da je 'riječki "Mizantrop"' vrlo suvremeno čitanje Molierea.

Igor Vuk Torbica je istaknuo da su predstavu pripremili u vrlo kratkom roku te dali sve od sebe da uspije.

Pokušali smo utvrditi koliko jedna vrlina, u ovom slučaju istinoljublje, to ostaje ili je, na neki način, obrana od svijeta i maska.

Dramaturginja je Nataša Antulov, scenograf Branko Hojnik, a kostimografkinja Ivana Kalc. Glume, uz Bistrović Darvaš, Jerko Marčić, Leon Lučev, Jasmin Mekić, Marija Tadić, Olivera Baljak, Dražen Mikulić i Davor Jureško. (Hina)

 

(D.H.F., 19.05.2017)