Preskočite na glavni sadržaj

Inkluzivna radionica Taktilni crtež – u susret izložbi Gledam dodirom

Gradski muzej Karlovac poziva na inkluzivnu, likovnu radionicu „Taktilni crtež – u susret izložbi Gledam dodirom“ koja će se održati u četvrtak, 11. srpnja 2019., na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu.
vrijeme: 11.07.2019.
mjesto: Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, Lj. Šestića 1, Karlovac

Cilj radionice je senzibilizirati javnost za osobe s oštećenjem vida na području likovnog stvaralaštva. Umjesto olovke ili flomastera, isprobajte izradu crteža pomoću  didaktičkog seta  „TOČKA.CRTA.CRTEŽ“  kojeg je osmislila prof. Tanja Parlov iz Centra Vinko Bek u Zagrebu.

Sudjelovanje na radionici je besplatno. Prijave su moguće osobno, na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice Karlovac, ili na telefon 047/412-377, kućni 103. Ostalo je još nekoliko slobodnih mjesta pa požurite!  

Svi koji bi željeli, a neće moći doći na radionicu, imat će priliku vidjeti radove i isprobati izradu taktilnih crteža na  izložbi pod naslovom "Gledam dodirom" koja se u rujnu otvara u Galeriji "Vjekoslav Karas" u Karlovcu.

Zašto taktilni,  opipljivi crtež?
Crtež slijepih osoba je potpuno drugačiji od crteža videćih osoba. Slijepa osoba nema poimanje perspektive, prostornog skraćenja radi prikaza dubine na plohi papira, ona svijet doživljava isključivo zvukom i opipom. Ujedno zbog načina pisanja na stroju i čitanja Brailleovog pisma koje se zasniva na ispupčenim točkama, slijepi nemaju razvijenu grafomotoriku.  Stoga je ovaj način gradnje crteža prilagođen njihovim sposobnostima  i daje im priliku da se i sami likovno izraze kroz elemente crteža.

Što će se raditi?
Polaznici radionice imati će priliku upoznati  taktilan način razmišljanja slijepih osoba u gradnji crteža te složiti crtež od gotovih elemenata – točaka, ravnih i zakrivljenih crta izrađenih od magneta na metalnoj ploči. Slagat ćemo crtež zatvorenih očiju, kao i otvorenih očiju. Vidjet ćete da je  jako zabavno!


Vrijeme: 11.7.2019., 9.00-11.00 sati
Mjesto: Odjel za djecu i madež  Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“, Lj. Šestića 1, Karlovac
Dob: 5 – 12 godina
Organizator: Gradski muzej Karlovac, Strossmayerov trg 7, Karlovac
Voditeljice: Tanja Parlov, profesor likovne kulture u COO "Vinko Bek" u Zagrebu i Lana Bede, profesor povijesti umjetnosti i muzejski pedagog u Gradskom muzeju Karlovac

www.gmk.hr