Preskočite na glavni sadržaj

'Tko se boji Virginije Woolf' premijerna predstava 19. sezone Kazališta Ulysses

Devetnaestu sezonu Kazališta Ulysses otvorit će 12. srpnja na Malom Brijunu koncert Rade Šerbedžije, Zapadnog kolodvora i prijatelja, a u središtu ovogodišnjega programa bit će premijera komada 'Tko se boji Virginije Woolf' 27. srpnja u režiji Lenke Udovički.
vrijeme: 12.07.2019.
mjesto: Brijuni
url: http://www.ulysses.hr/hr/
"Komad koji već pola stoljeća s lakoćom osvaja kazališnu i filmsku publiku, 'Tko se boji Virginije Woolf' ogleda se u humornim elementima crne, mračne, divlje komedije, ali s elementima i melodrame, tragedije, slapsticka pa i satire, te teatarski proziva i poziva na propitivanje društvenih konvencija na originalan i snažan način koji ovu dramu svrstava u antologijska ostvarenja svjetske dramske literature", stoji u najavi.


U središtu su priče Martha i George, sredovječni bračni par koji u sitne sate, po završetku fakultetske zabave, ugošćuje mladi bračni par, Nicka i Honey. Raskrinkavanjem lažne idile učmalog malograđanskog života na provincijskom sveučilištu, nemilosrdno se propituje naličje suvremene kulture i civilizacije.


"Strast upisana u redove i između redaka mučnih, ali duhovitih dijaloga protagonista Virginije Woolf s jednakom svježinom, svojstvenom djelima koja nadilaze kulturološke razlike, osvaja emocije publike da bi se potom njima superiorno poigrala", ističe se u najavi.


Martu i Georgea igraju Katarina Bistrović Darvaš i Rade Šerbedžija, a u ulozi Nicka i Honey alternirat će Milan Marić/Ljubomir Bulajić/Martin Grđan, odnosno, Romina Tonković/Nika Ivančić.


Predstava je koprodukcija Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta. Režira je Lenka Udovički, dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, kostime osmišljava Bjanka Adžić Ursulov, a scenografiju Stefano Katunar. Glazbu rade Davor Rocco i Nigel Osborne, a svjetlo oblikuje Andrej Hajdinjak.


Premijera je 29. srpnja na Tvrđavi Minor, pretpremijerne su izvedbe 26., 27. i 28. srpnja, a do konca sezone predstava će se još moći pogledati i 30. srpnja, te 2. i 3. kolovoza.


Bogat glazbeni i dramski program


Sezonu 12. srpnja otvara koncert osnivača Kazališta Ulysses Rade Šerbedžije kojemu će se, uz pratnju benda Zapadni kolodvor, na bini tradicionalno pridružiti niz gostiju, prijatelja tog glumca. Davor Gobac i Psihomodo pop održat će koncert 13. srpnja, kada će na Brijunima izvoditi svoje nezaboravne hitove kao što su "Frida", "Ramona" i "Ja volim samo sebe", s prvog albuma "Godina zmaja" koji je upravo obilježio svoju 30. godišnjicu.


Na Brijune 16. srpnja dolazi Zijah Sokolović s kultnom predstavom "Glumac... je glumac... je glumac". Sokolović je na Velikom Brijunu i 24. srpnja s predstavom "Lijevo desno glumac", za koju su kritičari napisali da je duhovita, kabaretski atraktivna, filozofski duboka i da uči gledatelje shvatiti da su i oni "glumci u svom teatru", te da mogu biti umjetnici u svom životu.


Za brijunsku publiku Nebojša Dugalić izvest će 23. srpnja monodramsku adaptaciju romana F.M. Dostojevskog "Ispovijest Dmitrija Karamazova", u produkciji Opera&Theatre Madlenianum iz Beograda. Ulysses će ugostiti i dvojac Žlice & gitara, Nikolu Nedića i Marija Joveva, s predstavom "Cabaret - koncert za žlice i gitaru", koji će trubadurski, uz žlice, gitaru i mandolinu ispričati svoju priču.


Glumci Vojo Brajović i Sergej Trifunović dolaze s predstavom "Voz" Cormaca McCarthyja u produkciji Zvezdare Teatra iz Beograda.


I ove godine, na Brijunima igraju velike uspješnice iz prethodnih sezona Kazališta Ulysses; Euripidove "Bakhe", "Shakespeare ljetne noći - varijacije", "Antigona – 2000 godina kasnije" i "Kralj Lear", s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi.


U glazbenom dijelu programa, "Ulyssesovi dani klavira" od 12. do 15. kolovoza donose nastupe Matthewa Mayera (SAD), Antonije Pacek (Austrija), "Silence" iz Slovenije, te Karla Hubaka i Charlene Farrugia (Malta), a zatvorit će ih 18. kolovoza na Tvrđavi Minor Matej Meštrović velikim koncertom s Južnočeškom filharmonijom.


Kao posljednji glazbeni doživljaj sezone najavljen je koncert Vlatka Stefanovskog na Malom Brijunu 19. kolovoza, a sezonu 30. i 31. kolovoza zatvara gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu s predstavom "Tko pjeva zlo ne misli". (Hina)