Preskočite na glavni sadržaj

Balet 'Bolero' riječkog HNK na ljetnim gostovanjima pod otvorenim nebom

'Bolero' u koreografiji Andonisa Foniadakisa i izvedbi Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci izlazi iz kazališta i 12. srpnja će doživjeti prvo izdanje pod vedrim nebom – na Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu, a hrvatsku će premijeru na otvorenom imati u Šibeniku.
vrijeme: 12.07.2019.
url: https://hnk-zajc.hr/
U sklopu 9. Šibenik Dance Festivala vrhunski će plesni umjetnici „zauzeti“ Tvrđavu Barone. Plesači su to izvanredne tehnike, no različitog karaktera i senzibiliteta koje je po vlastitom afinitetu birao slavni Foniadakis, koreograf grčkog podrijetla koji je karijeru gradio diljem svijeta.

„Naše nas korijenje samo djelomično oblikuje, pa je tako i grčko plesno obrazovanje na koreografskom rukopisu Andonisa Foniadakisa ostavilo traga! „Grčki“ trag u njegovim koreografijama čitam kao obilate pokrete i dionizijsko prepuštanje izvedbi, na što su plesači u njegovim koreografijama gotovo prisiljeni“, kazala je Maša Kolar, ravnateljica Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Foniadakis je Bolero posvetio velikanu suvremene plesne koreografije Mauriceu Béjartuu.

„Veliki umjetnici gotovo uvijek poštuju i vrednuju rad svojih kolega. Međusobno se nadahnjuju te suradnički otvaraju nove i inovativne pristupe izvornicima! Maurice bi sigurno uživao u još jednoj ludoj i kreativnoj interpretaciji Ravelova Bolera“, kazala je Maša Kolar.

Zaljubljenike u plesnu umjetnost pozvala je da se u Šibeniku prepuste pulsirajućem pokretu i glazbi Bolera kako bi ih ekstatična repeticija mogla uvesti u stanje transa.

To će djelo na jesen krenuti na turneju izvan ovog dijela Europe, a Balet HNK iz Rijeke s Foniadakisom će nastaviti suradnju. U programu Rijeka: Europska prijestolnica kulture 2020. grčki će koreograf potpisivati cjelovečernju kreaciju Burning Water.