Preskočite na glavni sadržaj

Performerski maraton 'Historijsko ludilo'

Performerski maraton 11. Kustoske platforme: Historijsko ludilo održava se 12. srpnja, od 19 sati, u Centru KNAP pod mentorskom palicom Sonje Pregrad i Bojana Jablanca.
vrijeme: 12.07.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Centar kulture na Peščenici - KNAP, Ivanićgradska 41a
url: https://www.facebook.com/Kustoska-platforma-214479592072675/
Pristupajući fenomenu ludila kao socijalnom procesu i transformaciji, kao kulturološkoj pojavi mišljenja, odmičemo se od medicinskog diskursa i na tragu W.J.T. Mitchella postavljamo pitanje estetske percepcije ludila i njegovog vizualnog reprezentiranja. Neprestani proces vlastitog pronalaženja unutar uspostavljenih, dovršenih struktura, dovodi do Foucaulta i njegovo smještanje ludila u povijesno prostorni kontekst u kojem mehanizam isključivanja dominira u odvajanju onoga što ne odgovara željama i očekivanjima društvenog života, a svaki takav nepoželjni oblik izražavanja podrazumijeva i bivanje pod nadzorom. Foucault prikazuje i promjene konstrukta ludila  koje ovisi o ideologijskim sastavnicama pojedinog razdoblja, no uvijek ostaje sredstvo marginalizacije.


Performativna umjetnost u središte stavlja tijelo koje izvodi vlastitu slobodu ili možda je bolji izraz spašava vlastitu slobodu. Takvo tijelo pojavljuje se u mnoštvo formi, a kako navodi Žarko Paić, produkt je događaja specifične razlike između živog i umjetnog, života i umjetnosti. Glas, kao jedno od medijskih sredstava za prikazivanje ludila, ima široku paletu emocionalnih doživljaja. Promatranje tijela kao gledanje ludila, čujenje glasova kao slušanje ludila predstavlja proces u kojem intenzitet i jednog i drugog čina mogu proizvesti subjektivni doživljaj ludila.


Performeri: Petra Brnardić, Nikolina Butorac, Marijan Crtalić, Lehana Leček, Ljiljana Zagorac


Mentori performera: Sonja Pregrad i Bojan Jablanovac


Kustosice: Ana Gruić, Marta Radman


***


Kustoska platforma je  jedan od prvih programa edukacija iz kuriranja i kustoskih praksi, a pokrenule su ga Ivana Meštrov i Mihaela Rihter kroz Udrugu Slobodne veze te je od prošle godine program proširen u područje izvedbenog - studijima iz performativnih formi te razvoja kustoskih praksi unutar te grane izvedbenih umjetnosti. Program je namijenjen izvedbenim, vizualnim umjetnicima te mladim kustosima, a ovogodišnje izdanje KP: Performativne studije slučaja biti posvećeno sintagmi historijskog ludila i održava se u Centru KNAP.


Sva predavanja i izvedbe su otvorena za javnost.