Preskočite na glavni sadržaj

Nagrade 17. Tabor Film Festivala

Nagrade Grand prix 17. Tabor Film Festivala koje su dodijeljene u subotu, u međunarodnoj konkurenciji osvojio je slovenski film 'Fundamenti/Temelji' Petra Cerovšeka,  a u domaćoj 'Udahnuti život' Ivana Bošnjaka i Thomasa Johnsona.
vrijeme: 13.07.2019.
mjesto: Dvorac Veliki Tabor u Desiniću
url: http://taborfilmfestival.com/
Dodjela nagrada „Veronikina lubanja” najboljem domaćem te stranom filmu bio je vrhunac trećeg dana  17. Tabor film festivala koji završava sutra projekcijama pobjedničkih kratkih filmova.


Grand prix Festivala u međunarodnoj konkurenciji osvojio je slovenski film “Fundamenti/Temelji/“ Petra Cerovšeka dok je posebno priznanje pripalo filmu iz Crne Gore “Sinovi smo tvojeg stijenja” Ivana Salatića.


Dobitnika trofeja „Veronikina lubanja“ u međunarodnoj konkurenciji izabrao je žiri u kojem su nagrađivani njemački filmaš Sylvain Cruiziat, srpski autor nagrađivanih dugometražnih dokumentarnih filmova Ognjen Glavonić i škotski redatelj i pisac Edward Lawrenson.


Objašnjavajući odluku žirija Glavonić je rekao da je kod filma koji je osvojio Grand prix u međunarodnoj konkurenciji prevagnulo to što je sve članove emotivno privukao te dodao da zapravo i nije bilo loših. Redatelj pobjedničkog filma Cerovšek pojasnio je da je godinu i pol dana snimao gradilište luksuznog hotela. Sve je to snimao s prozora stana tadašnje djevojke i taj film, uz to što prati gradnju hotela, prati i vezu između njega i djevojke koja u konačnici nije uspjela. Inače, premijera filma bila je u Sarajevu, a ovo mu je prva nagrada.


Grand prix u domaćoj konkurenciji osvojio je “Udahnuti život” Ivana Bošnjaka i Thomasa Johnsona. U toj su konkurenciji dodjelijena čak tri posebna priznanja: “Mačka je uvijek ženska” Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, “Jabuka, tri dvopek, jogurt” Anite Čeko te “Gradovi u kojima nisam bio” Damira Čučića.


Pobjednika među domaćim filmovima izabrali su studentica dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Sunčica Ana Veldić, autor nagrađivanih dokumentaraca Igor Bezinović te Olaf Moller, predavač povijesti filma na finskom Sveučilištu Aalto.Ov e je godine u glavnom programu međunarodnog festivala kratkometražnog filma u konkurenciji bilo četrdesetak filmova.


Umjetnički direktor Festivala Ivan Ramljak je govoreći o ovogodišnjim pobjednicima i kriterijima rekao da je, kao i uvijek pri selekciji, ideja bila odabrati filmove koji u sebi imaju nešto novo, a koji su i gledljivi te odgovaraju publici koja dolazi. Istaknuo je da se prilikom odabira nastoji dovesti na Festival ono najbolje što se pojavilo unazad godinu dana u svijetu.


„Mislim da je ove godine selekcija bila najbolja unazad četiri godine koliko radim ovaj posao. Po nekim anketama koje radimo i po reakciji publike vidimo da su zadovoljni jer se uvijek ostaje do kraja projekcije”, pojasnio je Ramljak.


Govoreći o kratkometražnim filmovima u Hrvatskoj, rekao  je da je kratka produkcija jako dobra, posebice kad je riječ o animiranom i dokumentarnom filmu.


„Ne trebamo se ničega sramiti, dapače, možemo biti jako zadovoljni, a osim kvalitete imamo i kvantitetu i to ide u jako dobrom smjeru”, zaključio je Ramljak.


Direktor Festivala Nenad Borovčak je prije svega naglasio da je zadovoljan što je Festival uopće i organiziran, budući je nekoliko dana uoči manifestacije ovaj kraj zahvatila jaka oluja, no šteta je sanirana.


"Definitivno je vrijeme ove godine utjecalo na manju posjećenost kampa, što je utjecalo i na nešto manji broj posjetitelja. Publika koja je došla vidjela je odlične strane i domaće kratke filmove, kao i nekoliko retrospektiva. Tu je bilo i predavanje o afričkom filmu kojeg je pripremio Olaf Muller - kazao je Borovčak zaključujući da je na ovogodišnjem Tabor Film Festivalu ukupno prikazano više od 100 filmova. U sklopu glazbenog programa nastupilo je desetak izvođača, a zbog lošeg vremena nekoliko je koncerata otkazano. (Hina)