Preskočite na glavni sadržaj

LADO otvara folklorni program 70. Dubrovačkih ljetnih igara

U godini u kojoj obilježava 70. obljetnicu umjetničkog djelovanja, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO otvorit će u ponedjeljak navečer na taraci tvrđave Revelin folklorni program 70. Dubrovačkih ljetnih igara plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine.
vrijeme: 15.07.2019.
mjesto: Dubrovnik
url: http://www.dubrovnik-festival.hr/


"Tijekom svoje burne prošlosti, osobito u razdoblju između 15. i 17. stoljeća, Hrvati s teritorija današnje Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine zbog vojnih su djelovanja potražili spas izvan svoje domovine, nastanjujući područja na kojima su se zadržali do danas", stoji u najavi.

 

U tom su razdoblju bili izloženi snažnoj asimilaciji, a u prošlome stoljeću u nekim zemljama i pritisku za iseljavanje, što su, nažalost, mnogi i učinili, dodaje se.

 

"Ipak, tijekom svih tih stoljeća, odvojeni od domovine, uspjeli su očuvati svoj identitet, svoju vjeru, kulturu i jezik, ali i ono što je za nas prilikom sastavljanja ovog programa bilo najvažnije – svoju tradicijsku kulturu", bilježi o slavljeničkom programu umjetnički voditelj LADA Andrija Ivančan.

 

Program "Neka sjaji sunce svima, di još našeg roda ima", kojim LADO obilježava svoju svečarsku sezonu i ujedno u dvostrukom slavljeničkom tonu otvara u ponedjeljak folklorni program jubilarnih 70. dubrovačkih ljetnih igara, donosi 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata izvan domovine. (Hina)