Preskočite na glavni sadržaj

Počeo 10. volonterski kamp sisačkoga Gradskog muzeja

Pri Gradskom muzeju u Sisku u ponedjeljak je počeo je 10. Volonterski kamp, tijekom kojeg se studenti pod vodstvom stručnih mentora uključuju u obradu, vrednovanje i evidenciju muzejske građe, koja dosad nije bila obrađena.
vrijeme: 15.07.2019.
mjesto: Sisak
U kampu, koji se uz potporu Ministarstva kulture i Grada Siska održava od 15. do 24. srpnja, ove će godine sudjelovati četiri studentice filozofskih fakulteta iz Zagreba i Rijeke.

Kako je u ponedjeljak na konferenciji za novinare rekao viši muzejski pedagog Pedagoškog odjela Marijan Bogatić, polaznice će, uz nastavak projekata, sudjelovati i u nekim novim istraživanjima. Tako će, među ostalim, u suradnji s Muzejom Moslavine iz Kutine provesti istraživanja na ostatcima moslavačkih starih gradova Jelengrada, Košutgrada i Garićgrada.

Kako je rekla viša kustosica Etnografskog odjela Gradskog muzeja Katica Mrgić, polaznice kampa obići će i neke dijelove Sisačko-moslavačke županije koji dosad nisu etnološki obrađeni, kao što je područje od Sunje do Hrvatske Dubice, te naselja Obljaj, Stankovac i Mlaku.

Viši kustos Kulturno-povijesnog odjela Ivica Valent najavio je nastavak rada na popisivanju i obradi povijesne baštine iz Domovinskog rata i Drugoga svjetskog rata te vatrogasne baštine. Polaznice će biti upoznate s metodologijom rada kustosa, njihovih mentora.

Inače, Volontersku kamp organizira se od 2008. godine, a dosad je kroza nj prošlo četrdesetak studenata. Teme kampova su se mijenjale, ovisno o trenutačnom istraživanju kustosa tog muzeja uključenih u organizaciju kampa. Osnovni je cilj kampa popis baštinske ostavštine na području Siska i Sisačko-moslavačke županije te stjecanje radnog iskustva koje će poslije služiti za povezivanje teorijskoga i stečenoga praktičnog rada. Kamp je muzejska zajednica prepoznala kao jedan od najboljih pedagoško-edukacijskih projekata, a sisački Gradski muzej za to je primio nagradu Hrvatskoga muzejskog društva.

Ovogodišnji Volonterski kamp u organizaciji pomažu i sponzoriraju Dom kulture "Kristalna kocka vedrine" iz Siska, Muzej Moslavine iz Kutine, Hrvatska turistička zajednica, Mlin i pekare d.o.o. iz Siska, Promes Cvanciger iz Siska i Carlsberg Croatia d.o.o. (Hina)